Klimathotet kan undvikas om de rätta besluten kan tas idag
President Hu Jintao och president Barack Obama har ett enormt ansvar för att bryta klimathotet.
Foto: Pablo Martinez Monsivais
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så säger Stina Oscarson, konstnärlig ledare för Orionteatern i Stockholm. Hon som blev känd då hon drog igång den så kallade Skuggutredningen. Skapade då en spänstig debatt som rörde om i kulturlivets stiltje så länge Kulturutredningen pågick.
Nu är hon i farten igen. Denna gång är klimatfrågan och miljöförstöringen i fokus. I anslutning till Mänskliga Rättighetsdagarna den 16-17 november i Stockholm regisserar hon en fiktiv rättegång om klimatförändringarna, "Humanity on trail".
FN måste kunna styra
Vittnen kallas in från inuiterna i Kanada, från ett klimatutsatt land som Bangladesh, från Bolivia med flera. En sorts tribunal för att granska risker och ansvar. Hur kan man om tjugo år tänkas se på ansvarsfrågan för dem som verkade år 2009 med kunskaper de då hade. Då fanns chansen att få till stånd ett bindande klimatavtal i Köpenhamn, men den togs inte.
Kanske kan man få lov att spekulera lite utifrån detta initiativ. Förflytta sig till år 2029 när svaren finns. Flera av FN:s medlemsstater finns inte längre och ytterligare några är på väg under Stilla Havets stigande yta. Bangladesh har förlorat en fjärdedel av sin landyta. Antalet klimatflyktingar har successivt ökat. Landisarnas avsmältning fortsätter. Östersjöns stigande yta påverkar nu Gotland, där flera av de attraktiva sandstränderna är borta. FN har utlyst krisberedskap. Världsekonomin är i gungning, värre än krisen 2008/09.
Obama ångrar Köpenhamn
Den pensionerade före detta presidenten Barack Obama i USA säger i en intervju att han ångrar bittert att han inte drev igenom kraftiga minskningar av växthusgaser inför Köpenhamnsmötet. För att därmed ta ledningen i världen och visa ansvar.
Det som han innerst inne kände var rätt, att det globala är viktigare än det nationella. Sjukvårdsreformen rann ju senare igenom ändå. Arvtagarna till Indiens framlidne premiärminister riktar allvarliga anklagelser mot dem som inte tog ansvar 2009.
De unga i Kina kritiserar häftigt det gamla gardet, nu när det råder en fri och öppen debatt. Den 85-årige Ban Ki-Moon sörjer att han som generalsekreterare i FN då inte räckte till. Dock fortsatte ju FN att driva på processen och en del förbättringar skedde.
Många frågar sig varför Sverige som ordförandeland inte lyckades driva fram ett bindande avtal, utan lät sig nöja med de stora ländernas fagra löften. Men Sverige hade då inte samma starka ställning internationellt som förr. Visioner, pondus och omvärldens respekt saknades. Nu när alla insett allvaret och att det aldrig går att förhandla med naturen, har FN till slut fått en stärkt maktposition i frågor som rör människans fortlevnad. Medlemsländerna tvingas acceptera denna överstatliga roll för att gripa de sista halmstrån som gör det möjligt att hejda klimatförändringen och inrätta världen efter grundläggande naturliga förutsättningar.
Staterna har numera att rätta sig efter de beslut som FN lägger fast, inte bara om klimat och miljö. Mänskliga rättigheter och barnets rättigheter är självklarheter och det sker en demokratiutveckling i snabb takt världen över.
Varför insåg inte de politiska ledarna allt detta 2009? Det som enskilda människor insåg, önskade och drömde om.