Man skall inte tala om rep i hängd mans hus. Och man får inte tala med gotlänningar om klimatkrisen. För den kan vi i alla fall inte ta någon hänsyn till.
Vår moderate riksdagsman har motionerat till riksdagen om undantag från EU:s miljökrav för färjetrafik, när det gäller våra förbindelser med fastlandet.
Vänsterpartiets ordförande på Gotland kräver av staten "snabba, billiga och miljövänliga" färjeturer för oss. Hur det skall gå till har han ingen aning om. Och det har ingen annan heller. "Skall man ynske, skall man ynske ordentligt", heter det förstås.
Möjligen har fler gotlänningar fått en aning om det kompakta folkliga motstånd som gjort att världens ledare inte kommit någon vart vid klimatmötena varken i Köpenhamn eller Dublin. Vi vägrar att avstå från något av vår bekvämlighet!
Farten är problemet
Håkan Ericsson är den ende av dem som hörs, som nämnt grundproblemet: farten. Det är den som ger de stora, klimatskadliga utsläppen.
Hur länge skall man från gotländskt håll stå fast vid att man inte får diskutera färjetrafiken förutsättningslöst. Att allt ovillkorligen måste vara som det är nu? Fast förstås billigare.
Det finns dock kommuner där man tänker annorlunda. Även om privata företag ligger före när det gäller att klimatkompensera för resor. Jag flög till Sydafrika för ett par år sen.
Jag betalade för plantering av 25 träd i Kenya, tror jag det var. Hur många av de flera hundra på planet som gjorde det, vet jag inte, så det kanske inte betyder nånting i det stora hela. Lite för mitt samvete i alla fall. Ett tjugotal kommuner och tre landsting i landet har infört klimatkompensation för sina resor. Växjö är enda kommun som köper utsläppsrätter för att kompensera för flygresor. Dessutom har man ett systen där alla förvaltningar och bolag varje år måste redovisa sina koldioxidutsläpp från resor och transporter.
Köper utsläppsrätter
En avgift på 100 kronor per ton tas ut. Pengarna sätts in på ett särskilt konto. Därifrån kan de sen söka bidrag till klimatrelaterade åtgärder i sin verksamhet.
Andra kommuner låter en resebyrå ta hand om saken. Då blir det som för mig stöd till klimatprojekt i u-länder. För mig känns det lite som att slå två flugor i en smäll. Träd tar dels upp koldioxid, dels ger de frukt, ved, timmer. Särskilt viktigt när så mycket skog skövlas för andra ändamål.
Många ton växthusgaser
Varje svensk släppte ut sju ton växthusgaser, i genomsnitt, 2010. En tredjedel av det kommer från inrikes transporter. 0,1 procent från järnväg.
Hur mycket det blir per person när vi sitter ett par hundra på gotlandsfärjan en vardag på vintern, det vill vi inte veta.