Knekthållandet knäcker kassan

Försvarsminister Sten Tolgfors. Ser nya ekonomiska problem torna upp sig.Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Försvarsminister Sten Tolgfors. Ser nya ekonomiska problem torna upp sig.Foto: Fredrik Persson/SCANPIX

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Politik2010-11-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När Sverige i somras avskaffade värnplikten kallade Socialdemokraterna processen för ett hafsverk. Nu får de eldunderstöd av Försvarets Forskningsinstitut, FOI. De menar i en rapport att kostnaderna för att hålla sig med yrkessoldater blir högre än beräknat.

Institutet har studerat ett tiotal länder som gått från värnpliktsförsvar till yrkesförsvar. Den samlade erfarenheten pekar mot att kostnaderna snabbt ökar när man inte längre kan dra fördel av en värnpliktig personalreserv.
Problemet är att när soldaterna tjänstgjort några år ökar deras värde på den civila arbetsmarknaden. De skaffar familj och börjar se sig om efter ett bekvämare liv. Det kostar då mer och mer pengar att hålla dem kvar.

I de länder som studerats försöker försvarsmakterna att erbjuda speciella förmåner som skatteavdrag, vidareutbildningar, försäkringar och bostäder. I slutändan hamnar naturligtvis kostnaderna på staten.
Klarar man inte att hålla kvar soldater som är intressanta på den civila marknaden kommer Försvarsmakten snart få problem att besätta nyckelpositioner i organisationen.

FOI menar att regeringen och Försvarsmakten underskattat kostnaderna för en stående här. Försvarsmakten har själva angett att man kommer att behöva rekrytera 0,4 procent av den arbetsföra befolkningen i åldern 20 och 30 år. Internationellt sett är det högt.
Bland de länder som FOI studerat är det bara USA som anställer en större andel av varje åldersklass. Det behöver knappast sägas att USA lägger långt större del av BNP på försvaret.

Det svåra för Sverige är inte att rekrytera tjugoåringar. FOI:s rapport nämner till och med att den svenska modellen med höga trösklar in till arbetslivet och kronisk ungdomsarbetslöshet gör det enkelt att rekrytera ungdomar. Utmaningen blir att hålla dem kvar i tio år.
Den nuvarande lönetariffen sätter 22 000 kronor som en rimlig lön för de mest erfarna. Självklart blir det då svårt att behålla duktigt folk.

Kritiken från de rödgröna ekar ändå ihåligt. Vilka var det som rustade ned värnpliktsförsvaret till en nivå där det varken kunde användas hemma eller borta?
Och om man jämför det gap på en till en och halv miljard som FOI befarar, så är det ingenting mot de svarta hål i försvarets ekonomi som de Socialdemokratiska försvarsministrarna brukade prestera.

Försvarsminister Tolgfors har gjort underverk med den Försvarsmakt som Leni Björklund lämnade efter sig. Men innan han går vidare med reformerna bör han läsa FOI:s rapport. Det oroväckande är inte att yrkessoldaterna ser ut att bli dyra. Värre är att den samlade kompetensen i Försvarsmakten ser ut att försämras utan tillgång till medborgarsoldater med civil kompetens.
Kanske är det omöjligt för en liten stat som Sverige att helt förlita sig på ett yrkesförsvar.