Kollektivavtal ger trygghet för anställda och företagare

Politik2007-01-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ledarskribenten för centern på Gotlänningens ledarsida, Hans E. Andersson fortsätter sin och många gånger medias försök att svärta ner facket. Man brukar peka ut facket som den store som slår den lille bara för att försöka få allmänhetens sympatier mot facket.
Hans E. Andersson påstår även att kollektivavtal är helt onödigt och värdelöst och ingen på arbetsplatserna varken anställda eller ägare har något behov av facket. Är detta att måna eller betona värdet av fackföreningar ?

Facket tvingas ta strid
Min fråga till Hans E. Andersson kvarstår, vilket system och vilken modell är det som skall ersätta den svenska modellen ?
De flesta företagare är seriösa och följer de lagar och regler vi har i Sverige och är måna om sin personal och ser personalen som sin största resurs i företaget.
Tyvärr finns det undantag. Företagare som inte bryr sig som om regler och bara har som mål att tjäna pengar och personalen är bara ett redskap på vägen som kan förbrukas hur som helst.
Det är dessa företag som vi från facket tvingas ta strid emot för att hjälpa anställda som råkat illa ut.
Med ett kollektivavtal kan vi tvinga dessa oseriösa företag att följa de regler vi är överens om i Sverige. Vi kommer aldrig att acceptera att människor utnyttjas, luras och utsätts för faror på våra arbetsplatser och kommer alltid att kräva att kollektivavtal även skall gälla på dessa arbetsplatser.
Det finns hur många exempel som helst på hur anställda har drabbats på olika sätt.

Lön och försäkring
Mycket vanligt är att ägaren påstår att han tecknat försäkringar för sina anställda, men det visar sig vid kontroll att detta oftast är en bluff. Med kollektivavtal kommer ingen undan ett försäkringsskydd för sina anställda.
Vanligt speciellt bland tillfälliga sommarföretagare är att man betalar lön långt under minimilön och struntar i att betala ut semesterersättning. Och när sista lönen skall betalas har företaget packat ihop och försvunnit. Med ett kollektivavtal kan vi kräva rätt lön och företaget har svårare att smita från notan.
Många ungdomar skadas på arbetsplatser beroende på att ägaren struntat i de arbetsmiljöregler som gäller i Sverige. Ungdomar skadas och får men för livet och inga försäkringar finns.
Med kollektivavtal kan vi på ett kraftfullare sätt kontrollera att företaget följer gällande skyddsregler och anställda är garanterade ett försäkringsskydd.
Ofta är det ungdomar som drabbas och det är för många den första bryska kontakten med arbetslivet. Från facket försöker vi hjälpa den "lille" anställde mot ofta den "store" ägaren, eftersom det nästan alltid är detta förhållande.
Ägaren har pengar och makt och den anställde är oftast en oerfaren ungdom på sitt första jobb. Vi i facket finns då för att hjälpa den anställde och lyckas inte alltid beroende på att inga kollektivavtal finns.

Slipper onödiga konflikter
Ett kollektivavtal ger en trygghet för både anställda och företagare och vi slipper många onödiga konflikter. Kollektivavtalet reglerar löner och anställningsvillkor på ett rättvist sätt och både arbetsgivare och arbetstagare måste följa det man kommit överens om.
Även om Hans E. Andersson och centern påstår att kollektivavtal är helt onödigt och värdelöst, kommer vi i facket alltid att ta strid för kollektivavtal på arbetsplatserna för att garantera fred på arbetsmarknaden och rättvisa löner och anställningsvillkor för samtliga anställda.
Gällande Irebaden tar jag gärna den diskussionen för jag var med under konflikten och vet vad det handlade om.