Kommer löften någonsin att ta form i praktiken? Tal om satsning på gröna näringar har vi hört förr
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Frågan är berättigad eftersom Gotlands Folkblad med jämna mellanrum hävdar att socialdemokraternas politik är inriktad på att stärka det svenska lantbruket. I tisdagstidningen hävdar ledarskribenten Håkan Ericsson att jordbruksministern och den socialdemokratiska regeringen ser det svenska jordbruket som en viktig del i skapandet av det gröna folkhemmet.
Centerpartiet har under många år försökt att få socialdemokraternas företrädare att inse att det gäller att slå vakt om det svenska lantbruket. Tyvärr har detta arbete i många delar misslyckats. Exempel på detta är den socialdemokratiska regeringens beskattning på svenskt lantbruk, den så kallade ryggsäcken, som urholkat konkurrenskraften. Samma negativa effekt har oviljan att fullt ut hämta hem de pengar från EU som stått till förfogande haft för att utveckla det svenska lantbruket och landsbygden.
Resultatet av socialdemokraternas jordbrukspolitik kan läsas av i form av minskad svensk livsmedelsproduktion under senare år. Svensk köttproduktion till exempel räcker idag inte mer än till halva Sveriges befolkning. Följden har blivit att 1 000-tals arbetstillfällen fallit bort inom livsmedelsindustrin.
Flera frågor
Gotlands Folkblad borde vara väl medvetet om att Sveriges regering var stark förkämpe för att EU:s sockerproduktion skall sättas under hårdare ekonomisk press med syfte att produktionen skall minska. Jordbruksministern förefaller vara inriktad på att råda de gotländska sockerbetsodlarna att ge upp.
Det gotländska lantbruket och livsmedelsproduktionen väntar på svar från regeringen då det gäller många frågor som ställts. Några av dessa frågor som har betydelse för att företagandet på Gotland skall känna optimism är följande:
När kommer regeringen att presentera förslag på hur den merkostnad, cirka 25 procent på grund av färjetransport, som idag belastar godsfrakt mellan destinationer på Gotland till destinationer på fastlandet?
Kommer regeringen att engagera sig i sökandet efter finansieringsformer så att den gotländska sockerbetsodlingen kan fortsätta?
Blir det förändringar i regelverk med mera så att energiproduktionen i den gröna näringen kan ta fart? I flera år har till exempel gotländska lantbrukare efterfrågat möjligheten att producera energi med hjälp av hampodling.
Den stora frågan är om Folkbladets antagande att socialdemokratin nu helt plötsligt bestämt sig för att satsa på svenskt lantbruk kommer att visa sig i praktisk handling. Det skall bli intressant att följa utvecklingen.