Kommersialisering blir inte bra
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Andra idéer fann jag skrämmande om vi skall tala om vad som gynnar alla gotlänningar.
Fritt härjas av marknaden
Ett av målen för att stärka Gotlands hävdelsemöjligheter som framkastades var att med kraftfulla åtgärder "kommersialisera sjukvård, utbildning och energi". Tidigare har det talats om att privatisera, men nu har man alltså höjt tonen ytterligare och pratar om en kommersialisering.
Börjar vi prata om en kommersialisering av allas vår gemensamma sektor, ja då börjar det verkligen urarta. Utlämnar vi några av våra viktigaste grundbultar i ett tryggt samhälle till att fritt härjas av marknadskrafterna, hamnar vi i en situation där ingenting längre är säkrat.
Tidigare, när jag kommenterat bland annat friskolor, har jag blottat min uppfattning om att de kan utgöra en morot till den kommunala skolan. Något som får den att förbättra sig och i ännu större utsträckning sträva efter att tillfredsställa så många olika behov som möjligt.
Börjar vi dock i politiska församlingar svänga oss med ord som kommersialisering av till exempel utbildning, uppfattar jag det som att man i än större utsträckning kommer att släppa sektorerna fria och i än mindre utsträckning beakta reella behov.
Urholkar kvalitén
Detta sätter inte bara kvalitén i gungning, utan urholkar också den kommunala ekonomin, så att de som av olika anledningar, inte minst ekonomiska, är hänvisade till det allmänna, får betydligt mindre att dela på.
Just nu är klimat- och därmed också energifrågan en toppfråga. Där skulle Gotlands kommun kunna hamna i framkant och bädda för goda initiativ. Om marknadskrafterna ges ett alltför stort utrymme i denna för vår gemensamma framtid så fundamentala fråga, kan vi om vi har otur med framtida entreprenörer hamna i ett totalt dödläge, där den som skulle kunna stå som garant för en utveckling åt rätt håll, plötsligt finner sig stå maktlös.
Jag förespråkar inte att stat och kommun skall ha totalt monopol på energifronten, men för att kunna säkra att ett miljövänligt alternativ alltid finns att tillgå, bör det allmänna stå som främsta ansvarig för grundförsörjningen.
Privata vinstintressen
Jag vet hur jag uppfattar ordet kommersialisering. För mig innebär det att sektorer i vilka alla medborgare någon gång under sin livstid har behov, utlämnas till privata vinstintressen.
Dessa har inte alls samma skyldigheter att sträva efter social rättvisa, som stat och kommun har när det huvudsakliga initiativet ligger hos dem.
Så länge det huvudsakliga initiativet till att skapa en god och jämlik utbildning, en högkvalitativ sjukvård och en energitillförsel som syftar till hållbar utveckling vilar på det allmänna, ja då kan alla medborgare känna sig försäkrade om en grundtrygghet.