Kommunalråd och demokrati
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Två som har heltid kommunalrådslön, de två centerpartisterna Eva Nypelius och Lars Thomsson. De får 49 200 respektive 44 280 kronor i månaden i kommunalrådslön. De två moderaterna Lena Celion och Gustaf Hoffstedt får med sina halva kommunalrådslöner plus ordförandearvoden 35 424 kronor i månaden.
Det innebär precis om Inger Harlevi erkänner att de två moderaterna har betalt motsvarande 80 procent av kommunalrådslönen, men jobbar som politiker på heltid. Inger Harlevi tycker denna debatt är beklämmande och önskar en ideologiskt motiverad debatt från oppositionen. Men det är ju det den är.
Moderaterna och de borgerliga har i valet lovat att minska antalet kommunalråd i sin ideologiskt betingade syn på demokratin att antalet politiker ska minskas. De borgerliga tycks anse att det är fult med många demokratiskt valda politiker. Socialdemokraterna tycker det är bra för demokratin och delaktigheten att många får politiska uppdrag. Och antalet kommunalråd får avgöras av vad den styrande majoriteten vill åstadkomma.
Ideologiskt har moderaterna gjort antalet kommunalråd till en viktig demokratisk principfråga. De har spelat på folkopinionens misstro mot politiker och i valet utlovat färre heltidspolitiker. De vill spara pengar på demokratin. Nu trixar de för att ändå få till fler heltidspolitiker än de givit vallöften om. Det måste vara oppositionens uppgift att påtala detta svek mot väljarna.
Som socialdemokrat och kommunmedborgare tycker jag det vore ärligare att tillsätta fyra kommunalråd, som också är ordförande i de tre tunga nämnderna barn- och utbildning, social- och omsorg och hälso- och sjukvård, förutom den själklara som ordförande i kommunstyrelsen.
Nu gör den borgerliga majoriteten valet att tillsätta 3,6 kommunalrådsposter och dessutom en ordförande i den viktiga hälso- och sjukvårdsnämnden, som ska sköta detta tunga uppdrag på deltid. Och ha ordförandearvode och sammanträdesersättningar, som borde ge runt 300 000 kronor om året.
Uppenbarligen tycker inte den borgerliga majoriteten att sjukvården på Gotland är så viktig, att den behöver ett kommunalråd som bevakar, påverkar och värnar om sjukvårdens kvalité och tillgänglighet. Även det är en ideologisk markering från de borgerliga som är förvånande.