Kommunen kommer undan med mycket
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
De kan exempelvis strunta i att följa kommunallagen, bland annat genom att driva vinstgivande verksamhet eller ge riktade företagsstöd, så länge ingen bråkar om saken och inom tre veckor överklagar ett lagstridigt beslut. För när de tre veckorna passerat är det fritt fram för kommunen eller landstinget att driva en verksamhet som de inte får driva enligt kommunallagen. Och ingen kan stoppa dem.
Det är en orimlig situation och måste förändras. Den nya regeringen borde ha som ambition att rätta till grundläggande strukturella problem i samhället. Och det här är just ett sådant.
Lösningen kan nog vara ganska enkel, ge alla kommunmedborgare möjlighet att hos den förvaltningsdomstol dit man överklagar kommunala beslut begära att kommunen skall sluta med en lagstridig verksamhet. Och ge domstolen makt att förelägga kommunerna att upphöra med verksamheten.
Ett annat problem med våra kommuner och landsting är att inget tvingar dem att vara snabba i sin handläggning. Det finns sällan någon regel som ålägger dem att fatta beslut inom viss tid. Och vidare, när beslut väl är fattat finns det inget som kan framtvinga verkställighet. För många har detta systemfel blivit påtagligt till exempel när det gäller kommunernas ovilja att bekosta omfattande och dyr hemtjänst.
Även här borde regeringen agera. Ge den som inte fått beslut i ett ärende rätt att efter en viss tid få saken prövad av sin förvaltningsdomstol. Ett sådant system finns till exempel i Tyskland. Där anses ett ärende som inte avgjorts inom sex månader avslaget. Och den som vill kan klaga till domstol och har därigenom möjlighet att tvinga fram ett beslut.
Motsvarande borde gälla för fattade beslut som inte verkställs. Ge den det berör rätt att kräva verkställighet domstolsvägen så att kommunerna och landstingen inte bara kan låta bli att genomföra sina egna beslut.
Förenat med rätt till skadestånd och att få tjänsten utförd på den trilskande kommunens bekostnad så skulle inte medborgarna behöva uppleva att de står med mössan i hand och är utlämnade till beslutsfattarnas godtycke.
Varför har då medborgarna så begränsade rättigheter gentemot kommuner och landsting? En förklaring kanske står att finna i det gamla oskarianska synsättet att staten är ofelbar. Även om det utmönstrats ur andra delar av det offentliga Sverige så verkar det fått leva kvar på kommunalområdet. Kanske på grund av den kommunala självstyrelsen, som gärna åberopas för att stoppa alla reformer på kommunalområdet.
Alldeles oavsett orsak så borde regeringen våga göra något åt saken för att stärka de enskildas rättigheter mot det offentliga och ställa medborgarnas rätt till service i centrum.