Kommunernas kunder nöjda

Foto: Krister Nordin

Politik2009-11-30 00:38
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Låt staten ta över ansvaret, så blir det bra. Så låter det ibland i debatten. Spontant önskar säkert många att staten tog ett ansvar för allt möjligt, speciellt när man upptäcker att det finns skillnader mellan olika kommuner.
I en debattartikel i Aftonbladet nyligen lyfte Håkan Sörman från organisationen Sveriges kommuner och landsting fram en intressant jämförelse av den kvalitet som medborgarna upplever i olika välfärdstjänster.
Sörman lutar sig mot svenskt kvalitetsindex, som jämför hur nöjda kunderna är i en mängd olika branscher. I den senaste undersökningen av kundnöjdheten i den offentliga sektorn toppar förskolan och vatten och avlopp - två verksamheter som kommunen har ansvar för. I botten ligger Arbetsförmedlingen.
Den statliga verksamhet som har störst kundnöjdhet är faktiskt Skatteverket. Samtidigt ligger också Skatteverket efter de stora kommunala verksamheterna: sophantering, sjukvård, grundskola, gymnasieskola, äldrevård och hemtjänst har alla mer nöjda kunder än den statliga verksamhet som har mest nöjda kunder. Det finns alltså inget som tyder på att en verksamhet blir bättre bara för att det är ett statligt ansvar.
Hur är det då med likvärdigheten - det kanske är värt att skolan blir sämre i statlig regi, bara den blir mer likvärdig. De undersökningar som finns visar att det inte finns någon anledning att tro att en verksamhet blir likvärdig bara för att staten är huvudman.
Även om man ser på det område där det borde vara allra störst krav på lika behandling över hela landet - rättsväsendet - finns det uppenbara skillnader. När Uppdrag granskning för något år sedan granskade hur domstolarna dömde, visade det sig till exempel att av dem som stod åtalade för brott mot brottsbalken dömdes var tredje i Göteborg till fängelse, till sluten ungdomsvård eller sluten psykiatrisk vård. I Stockholm och Malmö var det bara var fjärde.
Statlig verksamhet har lägre kundnöjdhet och är ingen garanti för likvärdighet. Vill medborgarna bli mer nöjda med den offentliga servicen är det nog dags att fundera mer på vilka uppgifter kommunerna kan ta över från staten, än tvärtom.