Kommunmajoriteten visar ointresse för Gotlandsleden

Politik2006-06-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Antalet medborgarförslag till Gotlands kommun ökar hela tiden. Det är inte många som bifallits men vid junisammanträdet så biföll kommunfullmäktige ett förslag från Gun Hägglund om att skylta upp en cykelslinga runt Visby (cirka en mil lång). Jag vet att hon blev mycket glad för beslutet.
Däremot tycker både hon och jag att kommunens agerande kring Gotlandsleden (cykelleden runt hela Gotland) mer kännetecknas av långbänkar och ointresse. Det är tråkigt att inte Gotlandsleden sköts och utvecklas på ett bra sätt till nytta för både gotlänningar och turister.
Vi får hoppas på en uppryckning.

Kraftfullt agerande?
Jan Lundgren och hans vänstermajoritet avslog centerförslaget att kommunfullmäktige skulle få möjlighet att behandla och ställa sig bakom ståndpunkterna för kommande färjetrafik. I vänsterspalten backar Håkan Ericsson upp beslutet och säger att en behandling av frågan i kommunfullmäktige skulle skapa osäkerhet i frågan. Ett mycket märkligt resonemang.
När jag var ordförande i kommunstyrelsen så förde jag alltid upp liknande frågor till kommunfullmäktige för att markera att kommunens högsta beslutande demokratiska organ ställde sig bakom viktiga ståndpunkter. Vilken färjetrafik vi vill ha fram till år 2019 är en mycket viktig fråga för Gotlands utveckling och en självklar fråga för kommunfullmäktige att ta ställning till.

Fastighetsförsäljningar
En fråga som däremot var uppe vid senaste kommunfullmäktige var försäljning av kommunens fastigheter i innerstaden. Frågor om hur affären egentligen gått till och varför inte anbud tagits in fick stå
oemotsagda eftersom Jan Lundgren var frånvarande på grund av sjukdom.
Nog är det märkligt att inte någon annan i majoriteten kan svara på frågorna. Det tyder på att inga fler politiker är insatta i hur fastighetsaffären gått till och det ger naturligtvis vatten på kvarn för dem som tycker att agerandet verkar märkligt.

Gotland - etanol-ön
När sockerbruket i Roma blev nedlagt så arbetade vi på Gotland hårt för att få tillverkning av etanol till ön som ersättning för förlorade arbetstillfällen. Det kom positiva signaler från regeringskansliet om att vi skulle få skattefrihet för tillverkningen. Arbetskraft utbildades och en hel del resurser gick åt till planering. Men i slutändan, trots uppvaktning, sa Bosse Ringholm och Göran Persson nej vilket kändes bedrövligt. De släppte bara fram en tillverkningsanläggning i Norrköping medan andra länder i EU släppte fram ett flertal anläggningar.
Nu när valet närmar sig så startar Göran Persson en kommission för att få fram alternativ till oljan. Idag är det brist på etanol i Sverige och mycket importeras från Sydamerika. Frågan är om Göran Perssons omvändning är för att lura väljarna eller om han nu börjat fatta vad energiomställningen handlar om?

Almedalsveckan
Årets Almedalsvecka blir rekordartad med över 440 olika arrangemang. Där finns sådant som alla gotlänningar borde vara intresserade av. Jag har kallat Almedalsveckan världens största demokrativecka och den växer hela tiden i omfattning och utbud.
Skribenten på vänstersidan - Malin Dahlström - skrev för ett antal år sedan att där fanns inget för den vanlige gotlänningen. Det tog några år innan hon insåg att hon hade fel och att det i det rikhaltiga programmet finns något som passar varje gotlänning.
Så gå in på kommunens hemsida och ta del av programmet och pricka in det som är intressant.
Ha en trevlig sommar. Ta hand om våra besökare till Gotland. Låt besökarna få njuta av vad Gotland har att erbjuda.