Könsmaktsperspektivet i fattigdomsbekämpningen!

Politik2005-05-06 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommentar till Sida-chefen Maria Norrfalks inlägg i GT den 3 maj.
Jag pekade i första hand på biståndutbildningar och vad biståndarbetare bär med av egen föreställningsvärld, hur man från SIDA/Sandö eller på utresekurser bearbetar denna föreställningsvärld och rustar folk i mötet med kvinnor, flickor, män och pojkar. Strategier som genomsyrar samarbetspartners, NGO:s och biståndarbetare i fält.
Det är just motkonflikter i situationer och handlingar som uppstår i bistånds- och katastrofarbeten som det finns anledning att vara vaksam för.
Man kan inte tala om fattigdomsbekämpning utan att ta in begreppet vanmakt. Man kan inte diskutera kvinnoprojekt, utan att ta upp kvinnors rättigheter och rätt att sätta agendor i respektive länder och projekt eller omvänt diskutera jämställdhet utan ta upp "mäns rättigheter " visavi kvinnor.

Jämställdhet eller inte!
Diskuterar man jämställdhet i öst, är det bra att känna till vad en avsaknad av invandring i dessa länder kom att betyda för kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Talar man om hiv/aids handlar det inte endast om en smitta, utan om mäns överordning.
Om tiden nu är inne att ersätta kvinnors utsatthet med kvinnlig action, borde tiden var inne för att tala om jämställdhet och inget annat. "
Ökad "jämställdhet är en schablon som döljer den faktiska verkligheten. Antingen är kvinnor och män jämställda eller också är de inte det. Om de inte är jämställda, beror det på en samhällsstruktur som inte vinnlagt sig om att utplåna ojämlikheterna.
Fokus kan läggas på jämställdhet utan att kvinnor får rätt att bestämma vare sig över sin kropp eller sin inkomst.
Fattigdomsutrotning är inte bara ett mål. Det är skeenden över tid. Erfarenheten visar att under historien förekommer en gradvis uppbyggnad av omständigheter, som inte gör mer väsen av sig, än att de kan rymmas inom den rådande strukturen.
Till sist utgör samma omständigheter grundvalen för att någonting inträffar, som luckrar upp och bryter ner den gamla strukturen, skapar möjligheter för nya slags handlingar. Synligt blir det när en mur fraktas bort eller en diktator buas ut.

Inte ge upp inför vanmakten
I Sverige pågår just nu mycket väsen kring kvinnor, som inte längre accepterar rådande agenda. Händelseutvecklingen kan leda till tillkomsten av något nytt.
I Sydafrika formades kvinnor till följd av sin utsatthet under apartheidregimen till starka kvinnor. Inom ANC stred de för 30 procent av platserna i det första demokratiska valet. För socialdemokratin tog det 100 år att komma till varannan damernas.
Är det anledning nog för kvinnor från olika världar att mötas, diskutera och jämföra hur man möter upp händelser i historien, tar fatt i möjligheter eller ger upp inför vanmakten.
Finns det anledning att utveckla en tvärvetenskap kring frågor som rör kvinnors vanmakt, med andra ord könsmaktsperspektiv i fattigdomsbekämpning?
Efter sammanslagning mellan Öst- Västtyskland reste jag runt i Land Brandenburg. Jag mötte hundratals förtvivlade mejerskor och kalvskötare, kvinnor som förväntades starta kollektiv utan att ha egendom att pantsätta för lån på banken.
Kvinnor som bokstavligen bankade sönder hus med en enda liten hammare för att bygga "Gasthaus" för den nya näringen turism.
Svenska Institutet skickade ut Margareta Winberg att tala om jämtländska kooperativ. Själv inbjöd jag på eget bevåg en chefstjänsteman på arbets- och kvinnoministeriet till Gotland för att besöka egenföretagare och jämställdhetsdirektör.
Den östtyska tjänstekvinnan insåg det gotlänningar inte alltid inser, att en verksamhet måste ha kvalité och designutveckling för att överleva. Hon återvände med den erfarenhet, som hon ansåg rimlig vid tidpunkten för delstatens utveckling.

Östersjöcentrum något unikt
Jag pekar på att Gotland kan bli en fantastisk mötesplats för nya angreppssätt på flera nivåer.
Brobyggen lyfter jag fram och metodutveckling. Erfarenhetsbanker ska växa fram. Förväntningsanalys bör stå på dagordningen vid sådana möten eller ämnen som Skapa handlingskunskap.
Tillåta sig att se motstridiga saker kan kvinnor öva sig i och sätt att kommunicera för att inte bygga konflikter. Med andra ord expandera sin egen världsbild.
Östersjöcentrum måste bli något unikt och hållbart, som hela världen skall känna till och vilja besöka personligen eller på nätet.
Här ryms också freds- och konfliktforskning. Hur skall detta begrepp utvecklas så att vi om 50 år kan säga att 2005 lade vi visserligen ner försvaret, men Östersjöcentrum och flytten av Sida kom att bidra till att omvandla freds- och konfliktbegreppet till en högskoledisciplin med ett helt nytt innehåll.