Könsskillnaderna måste beaktas inom sjukvården

Politik2005-07-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På S-kvinnors kongress under våren var en av debattpunkterna kvinnosjukvård och medicin. Kvinnor har länge behandlats enligt en manlig norm, medicinering och sjukvård har utformats utifrån att normen är en vit man i sina bästa år. Länge har de könsspecifika behoven varit otillräckligt utforskade och studerade, kvinnoperspektivet har inte beaktats förmodligen för att det i huvudsak är män som har bestämt om vad och hur det ska forskas.

Beakta könskillnader
Nu kräver landets S-kvinnor att det framöver vid all forskning som rör sjukdomar och läkemedel dels beaktar dels könsskillnaden i hela befolkningen likväl den åldersskillnad som finns. För någonstans tycks det inte ha gått upp för sjukvården att det finns variationer både när det handlar om kön och när det handlar om ålder. Som kända exempel kan nämnas kvinnors yttringar när de drabbas av hjärtinfarkt första gången och likaså ordineringen av läkemedel till gamla, framförallt kvinnor. Även benskörhet som drabbar många äldre kvinnor måste få ett bättre mottagande och uppföljning.
Ytterligare ett perspektiv måste läggas till den medicinska kvinnoforskningen; den som handlar om kvinnors livssituation. Hur mår kvinnor som under ett antal år levt med misshandel och terror från en närstående man? Och hur påverkar allt dubbelarbete som finns, men inte syns ? Går det att bortse från att vissa sjukdomar är "finare" än andra, att ett manshjärta är intressantare än en kvinna som kommer med ointressanta muskelsmärtor eller upprepade benbrott beroende på sin benskörhet? Majoriteten av fallstudier för läkarstudenter gäller manliga patienter, genomgående behandlas mannen, hans kropp och symptom som norm.
När läkaren och forskaren Gunilla Carlstedt presenterade sin bok "Kvinnors hälsa - en fråga om makt" för ett antal år sedan betonade hon vikten av att integrera den samhällsvetenskapliga forskningen om kvinnors livssituation med sina kunskaper från det medicinska området och erfarenheter som kvinna. Kunskapsfronten vad gäller kvinnors hälsa, sjukvård och medicin måste ses ur hela det feministiska perspektivet vilket innebär att alla frågor och resultat måste ses ur kvinnlig synvinkel och med kvinnors liv som bas.

Redovisa könsfördelningen
Det är nu att kräva och bevaka att den forskningsproposition Forskning för ett bättre liv som i mars presenterades i samband med ett seminarium vid Nationella Sekretariatet för Genusforskning inkluderar kvinnor, kvinnors sjukdomar, vård och medicin. Liksom att det årligen redovisas statistik om könsfördelningen i pågående forskning.
Landets S-kvinnor är därmed tydliga i sina krav på att forskning kring kvinnors kroppar, symptom och sjukdomar gynnas och stärks för att råda bot på det missförhållande som råder i dag; att mannen är norm och att kvinnan anses avvikande.