Konsumentvägledningen behövs

Politik2011-04-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I måndagens GT fanns det en annons om att konsumentvägledningen ska läggas ner då resurserna bättre behövs till skuldrådgivning och sanering. Man hoppas ändå att kunna erbjuda tjänsten i framtiden.

Det får vi verkligen hoppas. Men Janica Söderstedt (S), ansvarig för de här frågorna i regionen, säger i en intervju med Radio Gotland på tisdagen, att de som behöver kan söka hjälp på nätet eller dylikt.


Hjälp i tvister med butiker
Men de som försökt söka hjälp hos Konsumentverket får till svar att de ska söka hos sin kommun istället. Långt ifrån alla har Internet och för de äldre som behöver hjälp i tvister med butiker blir det ett problem, vilket nuvarande konsumentrådgivare Anne-Marie Larsson håller med om. Hur ska de kunna få rätt mot sådana nu?

I flera kommuner har främst borgerliga kommuner lagt ner sin konsumentrådgivning under stora protester från oppositionen. Nu gör man likadant på Gotland. De som är riktigt illa ute får hjälp, medan de som har mindre problem inte får det längre. Grovt skulle man kunna jämföra med kriminalvården.

Vi tar bort de förebyggande åtgärderna och nöjer oss med att straffa de som gör brott. Att det i förlängningen kanske ger fler brott kan vi bortse ifrån. Nu är det här kanske inte jämförbart, men nog ligger det något i det?

Visst har Regionen stora ekonomiska problem och måste spara, men är det här verkligen övertänkt? Har Regionen verkligen så mycket sämre ekonomi än för 30 år sedan, när det fanns en hel del kommunal service i varje samhälle (Idag är den minimal om den alls finns kvar)? Är det inte dags att se över vad som gått snett i ekonomin? Är det lönerna som skenat? Finansminister Anders Borg (M) lär ju ha sagt att ingångslönerna i sjukvården är för höga. Det är väl inget som regionledningen håller med om hoppas jag?


Spara på något annat
Har datoriseringen som skulle göra besparingar blivit för dyr? Är kommunens engagemang i olika projekt för stort? Är slappheten för stor vid överskridande av budget som vid Kongresshallbygget? Eller är sjukhusets kostnader det som är orsaken till alla neddragningar på övriga områden?

Vart går våra skattepengar och vad är skillnaden mot för 30 år sedan? Det kan det vara dags att ta reda på om vi vill ha ordning på Gotlands ekonomi och slippa neddragningar på sådant som behövs.