Kontroller skyddar trygghetssystem

Politik2012-10-30 05:54
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Tiden är kommen för småfifflarna. Försäkringskassan ska rikta sitt sökarljus även mot dem som i mindre skala försöker få ut ersättningar och bidrag som de inte har rätt till.

Det är ett logiskt steg efter den rapportering som varit om hur Försäkringskassan nystat upp fuskhärvor kring assistansersättningen. Att friska personer med hjälp av felaktiga intyg, i vissa fall i åratal, har kunnat kvittera ut miljontals kronor i ersättning är inte bara anmärkningsvärt.

Att kontrollmöjligheterna dessutom visat sig vara starkt begränsade har sänt en signal att samhället tar lätt på fusk. Då minskar medborgarnas motstånd mot att själv ta steget och fuska. Någon kanske anmäler en extra vabdag, en annan kanske "glömmer" att redovisa att man haft en inneboende när hyran för bostadstillägget anmäls.

Därför är den nya satsningen mot småfusk viktig. Det måste råda nolltolerans mot oriktiga uttag ur välfärdssystemen. Annars blir det svårt att upprätthålla medborgarnas moral, och i förlängningen systemen, som de flesta vill ha kvar i någon form. Verkar det enkelt att fuska och risken att åka dit är minimal lockas fler att försöka kapa åt sig en extra bit av den gemensamma kakan. Tror man att andra fuskar så sänks tröskeln att kliva över för att fuska själv. En hård kontroll är nödvändig för att systemen i det långa loppet ska kunna bestå.

Det handlar också om hur skattepengarna ska användas. Till skillnad från när systemen byggdes upp så finns det i dag inte längre utrymme för att höja skatterna för att finansiera svällande system. Det innebär att en krona som fuskas bort idag inte kan ersättas av en ny utan tas från dem med verkliga behov.

Ironiskt nog har Socialdemokraterna kampanjat mot kontroller samtidigt som man velat ha högre ersättningar. Ett typiskt exempel är det så kallade vabintyget som försvinner vid årsskiftet. Där ska kontrollen nu åter fokuseras mot om man fått löneavdrag från arbetsgivaren och bortse från det andra avgörande momentet - om barnet verkligen varit hemma. Det innebär att det efter årsskiftet i praktiken återigen blir fritt fram att jaga älg, sticka koftor eller snickra på huset med tillfällig föräldraförsäkring. Det är fel signal att skicka om man inte vill att det ska fuskas.

Samtidigt som systemen varit slappa mot vanliga medborgare så har små- och egenföretagare konsekvent behandlats styvmoderligt. Egenföretagare har till exempel alltid minst sju karensdagar för sjukersättning. Där har de försäkrade konsekvent förutsatts fuska och systemen därför varit njugga.

Ytterst är transfereringssystemens legitimitet beroende av att inte går pengar till andra än de som har rätt till dem. Annars kommer de stora grupperna av medborgare att bli ointresserade av att systemen består. Försäkringskassans arbete mot fusket är därför inte bara viktigt för samhällsmoralen, det är även politiskt laddat.