KRÖNIKA
Företaget Medhelp, som sköter sjukvårdens larmcentral, hotar med att i mitten av juni bryta avtalet och upphöra med mottagningen av larmsamtal om man inte erhåller extra ersättning. Orsaken sägs från företaget vara att antalet larmsamtal är nära fyra gånger fler än det antal som fanns angivet i upphandlingsunderlaget.
En tvist har alltså uppstått och oavsett vad man tycker om Medhelps agerande, så inställer sig frågan: Vad står det i upphandlingsunderlaget och kontraktet? Är det inte korrekta uppgifter om antalet förväntade larmsamtal?
Ja inte vet jag, men jag vet att kontrakt brukar vara ”vattentäta” och gardera mot alla eventualiteter.
På frågan om antalet samtal svarar Rolf Forsman, ansvarig för hälso- och sjukvårdsavtal på Region Gotland, så här på nyhetsplats i GT:
”Det är något vi diskuterat med företaget under en lång tid, men jag har inga kommentarer till massmedia i den frågan.”
En diskussion, som enligt Medhelp i samma nyhetsartikel, pågått i 18 månader! Med ”vattentäta” kontrakt och upphandlingsunderlag borde tvisten inte vara speciellt svår att lösa.
Eftersom vi har väldigt fina vägar på Gotland så går förflyttningen mellan olika orter snabbt och smidigt. Ett tips är dock att ibland avsätta några extra minuter av restiden och köra en bit på de gamla landsvägsslingorna genom socknarnas ”centrum”. Ofta passerar de kyrkan, den nedlagda affären, skolan, Lantmännens gamla magasin och ibland också järnvägsstationen.
Avstickaren tar bara en kort stund, men den ger tid till lite filosoferande kring all aktivitet som förr rådde i dessa sockencentra. Jag tycker nämligen det är viktigt att ibland titta i nostalgiska backspegeln.
För det är precis som det stod i ett referat på GT:s familjesida förra veckan från SPF Klinteortens studiebesök i Sanda: ”Man behöver minsann inte åka så långt för att hitta fina utflyktsmål och vi hade en riktigt trevlig eftermiddag i Sanda”.
På tal om nostalgi, så finns det också det som överlever även i det moderna samhället. Ett exempel är alla anslagstavlor ute i bygderna. Ett enkelt sätt att sprida information i den elektroniska världen med mejl, webbsidor, sms med mera. Hoppas att anslagstavlorna överlever länge än av egen kraft och inte behöver K-märkas för att få vara kvar.
Förresten påminner anslagstavlorna ganska mycket om lokaltidningarna, där de små notiserna och annonssidorna är intressant läsning. Här går det att följa mötesverksamhet, föreningsliv, lokal sport och olika aktiviteter. Själv börjar jag min tidningsläsning med ledarsidorna, men fortsätter sedan direkt med annonssidorna, där det finns mycket guldkorn.
Till sist ett citat värt att reflektera över av krönikör Torbjörn Österholm i tidningen Land:
”Hur mycket ska landsbygdsborna, som också betalar skatt, behöva ta ansvar för när politiker lägger ner skolor och bibliotek, drar ner på vård och ambulanser, försämrar busstrafiken och lägger över på byalag att gräva ner bredband? Hur går det med kontinuiteten när ideella krafter mer eller mindre tar över offentlig verksamhet?”