Korruption får inte förekomma

Politik2013-02-02 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Telia Soneras affärer i Uzbekistan ledde på fredagen till vd Lars Nybergs avgång. Advokaten Björn Rieses genomgång av verksamheten, i ett av världens mest korrupta länder, har föranlett allvarlig kritik mot både koncernledningen och projektledningen i Uzbekistan. Brott kan inte uteslutas. Skandalen hade kunnat undvikas om Telia Sonera bemödat sig om att kontrollera sina motparter ordentligt.

Telia Sonera har säkert en genomtänkt strategi föra att expandera i öst och utveckla företaget på bästa sätt. Tyvärr vittnar många affärsmän om en annorlunda affärskultur än hemmavid. Vi ska inte glömma att Uzbekistan med flera före detta sovjetrepubliker har stora underskott på demokrati och överskott av korruption. Ska det hindra svenska (och finländska) företag att göra affärer där?

Det är tveksamt om befolkningen eller demokratiseringen skulle gynnas av att västerländska företag slutar investera. När man investerar ska man dock följa lagarna och inte minst sin egen uppförandekod, som knappast omfattar transaktioner med dåligt undersökta affärspartners som dessutom förefaller kontrolleras av Uzbekistans diktators dotter.

Att det kan vara svårt att göra affärer utan inslag av mutor eller gåvor gör det varken lämpligt eller lagligt. Att det dessutom handlar om ett företag där svenska staten är storägare som rör sig i lagens utkanter är särskilt olyckligt. Nu ska det påpekas att brott inte är konstaterat av domstol, men advokaten utesluter inte brott på grundval av den undersökning som advokatfirman gjort.

Oavsett om brott kommer att konstateras faller ansvaret tungt på Telia Soneras ledning och ansvarig projektgrupp. Det är därför bra att vd:n går och att styrelseordföranden inte ställer upp för omval. Att hålla sig oinformerad om eller att delegera bort beslut som i bästa fall är i gränslandet mellan tillåtet och otillåtet förtar absolut inget ansvar. Man kan dock spekulera kring om ledningen skulle ha vidtagit några åtgärder om man informerat sig bättre.

Förhoppningsvis kommer denna skandal att medföra att inte bara Telia Sonera blir noggrannare med att syna sina affärskontakter, utan att näringslivet i stort tar intryck och tänker sig för när man etablerar sig på nya marknader.

Frågan är vad som kommer att hända med jätteföretaget nu. Ett börsvärde på omkring 200 miljarder kronor som håller på att byta ledning, och sannolikt se över många anställdas inblandning i Uzbekistan-affären, är inte så vanligt.

Troligen kommer inte företagets värde eller löpande verksamhet att påverkas särskilt mycket, bortsett från turbulensen kring ledningen och de ansvariga för affärerna i Uzbekistan. Däremot lär vi få se uppstramade uppföranderegler som garanterat har en nolltolerans mot allt som kommer i närheten av bestickning och dåligt affärssällskap.

Om något gott ska sägas om det hela är det att många företag nu kommer att vända blicken inåt och se om deras egen verksamhet på något sätt bidrar till korruption.