Korta anställningar kan hota företag

Politik2014-02-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I torsdagens Gotlands Folkblad berörde Ronnie G Lundin en viktig fråga: Sveriges allt mer fragmenterade arbetsmarknad.

Han pekade på att det stora antalet tidsbegränsade, subventionerade anställnings- och praktikformer lett till att arbetssökande tävlar mot varandra i grenen ”mest bidragsberättigad” inför arbetsgivare om lediga jobb eller praktikplatser.

Vinnare är allt oftare den som kan generera lägst arbetsgivar- och sociala avgifter, högst löne- eller handledarbidrag och/eller lägst ingångslön. Denna tävling är en form av underbuds-konkurrens på den allt otryggare arbetsmarknaden. Därtill kommer det växande antalet uppdragstagare med F-skattsedel, som många gånger har en än osäkrare tillvaro.

Enkelt utbytbara

Om den direkta ekonomiska fördelen nu väger allt tyngre, är det nog inte så märkligt att allt fler arbetsgivare får problem med att få in rätt kompetens i verksamheten. Lägger vi till dels att dessa folk i dessa anställningar och praktikplatser är enkelt utbytbara och dels att staten, räknat i fast penningvärde, idag anslår en tredjedel av det som lades på yrkesomskolning för knappt 20 år sedan, är dagens matchningsproblem alls ingen överraskning.

Ett annat problem som Lundin inte tog upp är de långsiktiga konsekvenserna av Alliansens arbetsmarknadspolitik för många arbetsgivare. Företag som idag har stora möjligheter att snabbt hantera variationer i konjunkturen med att ta in, respektive avskeda korttidsanställd och inhyrd personal, upplever i det korta perspektivet för det mesta positiva effekter på kassaflöde och siffror i bokslut.

Nedgång i kompetens

Täta skiften i arbetsstyrkans storlek kan dock öka risken för en nedgång av kompetens vilket i sin tur på sikt påverkar kvalitet, produktivitet, utveckling av produkter/tjänster och forskning. Sådant som yrkesskicklighet och ”tyst kunskap” kräver tid och kontinuitet för att utvecklas i ett företag.

De korttidsanställda får sällan den fortbildning som behövs för kompetensutveckling och kontinuiteten är det klent beställt med. En hög andel flexibla, tidsbegränsade anställningar kan därmed paradoxalt nog leda till konkurrensnackdelar, som över tid kan bli nog så stora hot mot företagens överlevnad.

Storstädning

En ny regering har i höst att genomföra en storstädning på arbetsmarknaden. Nuvarande (o)ordning är helt enkelt inte hållbar, vare sig för de 400 000 arbetslösa eller för företagen och deras anställda.

Denna ovärdiga press nedåt på anställnings- och arbetsförhållanden måste vändas!