Kraftsamling för landsbygd LRF skall tydliggöra de gröna näringarna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På tio stora konferenser runt om i landet har över 3 000 funktionärer inom LRF och i bondeföretagen samlats för att kraftsamla och gå på offensiven. Den gamla bilden av en bonde som klagar över vädret och politiken ska raderas ut. Nu ska bilden av bonden präglas av en ung, aktiv företagare som ser möjligheter och som värnar naturen.
Ett led i lantbrukarnas offensiv är en "regeringsförklaring" om de gröna näringarna som "erbjuds" nästa regering. Att LRF gärna ser ett regeringsskifte står klart även om det inte är uttalat i kampanjen. Flera av de förslag och krav som förs fram är sådana som den nuvarande regeringen avvisat men som finns med i till exempel centerpartiets landsbygdsprogram som ska presenteras inom kort och delvis även i fyrpartialliansens dokument.
En stor del av landsbygdsoffensiven handlar om de stora möjligheterna på energiområdet, både för jordbruket och för skogen. 25 000 nya jobb och en betydande ersättning av olja med bioenergi utlovar LRF om bara en ny regering ger möjligheter.
Kanske LRF kan hoppas även på den socialdemokratiska regeringen, sedan Göran Persson engagerat miljödebattören Stefan Edman som sekreterare i den nytillsatta kommissionen mot oljeberoende. Edman säger i en intervju i tidskriften Lantbrukets affärer, att svenskt jord- och skogsbruk "kan bli Sveriges viktigaste miljöindustri".
Det är vad Lars-Göran Pettersson och LRF hoppas på. I sin "regeringsförklaring" lovar LRF att 25 000 nya jobb och 30 TWh (terawattimmar) energi kan skapas under nästa mandatperiod. Det leder också till minskade koldioxidutsläpp, vilket är ett viktigt miljömål.
Att satsa på bioenergi stämmer också med EU:s prioriteringar. EU-kommissionen vill att mängden biomassa i energibalansen ska fördubblas de närmaste fem åren. Även om Sverige ligger långt framme bland EU:s länder när det gäller bioenergianvändning finns stora möjligheter att öka användningen också här.
Många nya jobb
Ett sätt är att öka inblandningen av etanol i all bensin från nuvarande fem procent till tio och att godkänna åtminstone fem procent RME-inblandning i diesel. Dessutom måste biobränsleanvändningen i fjärrvärme- och kraftvärmeverk fortsätta öka. EU:s nya jordbrukspolitik öppnar ökade möjligheter att odla energigrödor, men tydligare signaler behövs från statsmakterna. I Finland har målet satts till att 20-25 procent av jordbruksmarken ska användas för att producera biomassa om några år. Ett liknande mål borde sättas upp även för den svenska åkermarken.
LRF har förhoppningar om ökad produktion och 10 000 nya jobb även inom livsmedelsproduktionen. Förutsättningen är att Sverige ska utnyttja EU:s bidragssystem bättre och anpassa det svenska regelverket och tillämpningen till EU:s regler.
Men sedan EU-inträdet har svensk produktion av nötkött och svinkött minskat drastiskt och är nu lägre än på cirka 40 år. Sverige har bland EU:s lägsta självförsörjning med kött.
Tydligare ursprungsmärkning, skärpta krav på djuromsorg, miljöhänsyn och livsmedelssäkerhet vid offentlig upphandling och mindre byråkrati för dem som vill satsa är nödvändiga krav för att vända trenden.
Men för en positiv landsbygdsutveckling, där bland annat turism och entreprenadverksamhet är viktiga inslag, behövs också en allmän småföretagarpolitik som ger bättre möjligheter och en infrastrukturpolitik som inte missgynnar glesbygden, till exempel när det gäller tillgång till bredband. Med rätt politik blir landsbygden en viktig utvecklingskraft för hela samhället.