Annie Lööf (C) och Svenskt Näringsliv är de senaste i raden att föreslå sänkta ingångslöner. Det är inget nytt. När LO ville ha bort orättvisan med låga kvinnolöner på 60-talet, var motargumentet att kvinnorna inte skulle kunna ta sig in på arbetsmarknaden.
När Alliansen propagerade för sänkta ungdomslöner var det med samma argument. Idag är invandrarna målet. Lööf vill även lagstadga om detta på gammalt sovjetiskt vis. Skilda löner mellan svensk och nyanländ påminner dessutom om apartheid.
Idag finns redan Nystartsjobb och annat som kan mer än halvera lönekostnaden för företagarna. Varför vill man då sänka ingångslönerna? Då det ofta har sagts att det generellt är för dyrt att anställa kan man med fog fundera över om det inte är ett försök att sänka lönerna för alla.
Hur lång tid ska en invandrare ha sänkt ingångslön innan denne får samma lön som sin svenske arbetskamrat? Ett år eller fler? Vad händer när denne blir berättigad till en ”vanlig” lön? Blir denne olönsam då?
Varför är det alltid de högavlönade som kräver sänkta lägstalöner. Arbetslösa ska stimuleras med lägre löner, högavlönade med mer skattelättnader. Ser ni skillnaden? Det kanske är de högavlönade som ska sänka sina löner med något tiotusen i månaden så att företaget har råd att anställa fler istället?
Man slår även på andra fronter. Docent Andreas Bergh skriver i Expressen att ob-tillägget bör tas bort, vilket skulle slå hårt mot exempelvis vårdpersonal. Så tycker en välavlönad man med reglerade arbetstider.
Tack och lov finns det vettigare tankar. Några KTH-ekonomer skriver i Dagens Nyheter att man istället för sänkta löner bör satsa på mer utbildning i bristyrken. De visar också att den genomsnittliga sysselsättningsgraden i EU 2014 låg på 58 procent för alla. I Sverige hade 59 procent av de utrikesfödda sysselsättning. Finland med få invandrare, låg på ungefär samma siffror.
Det finns ännu en baksida med lägre ingångslöner. Hyror, mat och annat kostar lika mycket för alla, hur ska man kompensera det?
En integrationsskapande arbetsmarknadspolitik är nödvändig, men med löner som ligger högre än dagens lönenivåer för nyanlända.
Därför är sänkta ingångslöner fel väg. Vill vi ha en pension som går att leva på och ett sammanhållet samhälle med ökad social och ekonomisk jämlikhet ska vi inte sänka löner.
Med Lööfs lönesänkarspår blir priset låga pensioner. Är det inte bättre att istället satsa på utbildning, bra villkor på jobbet och på integrationsskapande arbetsmarknadspolitik?