Krig skapar bara nya problem
Svenska soldater har obegripligt dragits in i ockupationen av Afghanistan. Foto: Ingrid Dahlbäck/Scanpix
Foto: Ingrid Dahlbäck
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men kriget fortsatte, och USA fick sända ännu fler soldater. Först i augusti 2010 kan USA börja dra tillbaka sina stridande förband. De sista 50.000 soldaterna ska dras tillbaka i slutet av 2011, enligt nya presidenten Obamas tidtabell. Ett krig som kostat de amerikanska skattebetalarna en biljon dollar och 100.000 irakier livet. Några massförstörelsevapen hittade man inte, men man spårade så småningom upp Saddam Hussein och lyckades få honom hängd, även om själva hängningen också blev ett misslyckande.
Iraks demokrati på kryckor
Irakierna - de flesta i alla fall - var säkert lyckliga att bli av med Saddam. Men ekonomiskt har irakierna det sämre nu än på Saddams tid, innan USA invaderade landet första gången och FN inledde de sanktioner som så småningom knäckte landets ekonomi. New York Times rapporterade härom veckan om en vanlig dag i Irak, utan elektricitet större delen av dygnet, odrickbart kranvatten och gator kantade av sopor. Säkerhetsläget förvärras igen, och korruptionen är pandemisk.
Demokratin går på kryckor. Fem månader efter det senaste valet har ingen gruppering lyckats bilda regering. En utdragen regeringsbildning kan kanske ses som en styrka för demokratin, men är nog ändå inte vad 26 miljoner irakier efterfrågar mest av allt just nu. De vill ha säkerhet, rent vatten, sjukvård, elektricitet och slut på korruptionen.
Kriget ett fiasko
Tankarna går osökt till ett annat amerikanskt krig, det i Afghanistan, som hållit på sedan 2001 och som startades på lika lösa boliner.
Det mal ännu på, till allt högre pris för civilbefolkningen. Sverige, som haft fred sedan 1809, har på ett obegripligt sätt dragits in i denna ockupation av ett frihetsälskande land som framgångsrikt stått emot främmande inkräktare under flera hundra år.
Afghanistans väststödda regering saknar folklig legitimitet och tillhör de mest korrupta i världen. Säkerhetsläget försämras stadigt, och de utländska styrkorna har fullt sjå med att försvara sig själva. Kriget är ett fiasko - militärt, politiskt och humanitärt.
En internationell konferens i Kabul nyligen kom fram till att ansvaret för säkerheten kan överlämnas till afghanerna tidigast 2014. Då har kriget i Afghanistan pågått i 13 år. Någon som tror att afghanerna fått det bättre då? Eller att vi i väst kan känna oss säkra för terrorister?
Ett syfte med kriget i Irak sades vara att stabilisera läget i Mellanöstern. En snabb titt på kartan och rapporterna från området säger oss att läget är mer spänt än någonsin: Skottlossning mellan den israeliska och libanesiska armén med flera döda, utväxling av raketer i Sinai och till och med en attack på den iranske presidenten Ahmadinejad.
Inga garantier av Israel
Samtidigt försöker USA tvinga palestinierna att förhandla med Israel, utan några garantier för att israelerna kommer att lämna tillbaka något av vad de tagit från araberna. Det "triggar" de palestinier som inte tillhör Fatah, och ger Hamas och Hizbollah ytterligare politisk ammunition. Kriget i Libanon 2006 kostade tusentals liv.
Ett nytt krig i Libanon skulle bli förödande eftersom det också skulle dra med sig den libanesiska armén, som stod för fot gevär förra gången Israel invaderade landet, och i förlängningen även Syrien som stöder Hizbollah. Krig löser inga problem, men skapar en massa nya.