Krogrond kan ge poäng

Politik2006-02-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
SSU:s ordförande Anna Sjödins eskapader i Stockholms krogvärld är förstasidesstoff. Det sätter mottot att all publicitet är god publicitet på prov. Till politikerrollen hör ju att bygga upp sitt förtroendekapital. Till det räknas normalt inte sådant som att spendera natten i fyllecell efter bråk med vakter. Men en skicklig politiker kan vända det som i förstone verkar vara nackdelar till sin fördel. I Anna Sjödins fall torde det inbegripa att stå för att även unga politiker kan ta sig några glas, oavsett vem i slagsmålet som gjort sig skyldig till mest blamager. Få unga utanför de svaga nykterhetsorganisationerna ser en krogrunda som något chockerande eller klandervärt.
Den situation som SSU-ordföranden upplevt inträffar i princip varje helg på någon krog i Sverige. Igenkänningsfaktorn är med andra ord betydande bland de ungdomar som SSU vill nå ut till. Om Anna Sjödin och hennes medarbetare sköter situationen bättre än hittills kan förbundet tyvärr kanske rent av plocka poäng på det som hänt. Ett sätt att göra det är att ifrågasätta "sorteringssamhället" som råder i krogsvängen. Ett annat är att starta en debatt om polisens ovilja att ta blodprov på dem som hålls kvar för tillnyktring. Den råkade ju även den moderate riksdagsledamoten Per Bill ut för när han omhändertogs efter att en ordningsvakt ansett att han var onykter när han joggade med barnvagn efter en vinprovning.
Om dessa frågor hamnar i fokus har SSU torrt på fötterna, inte runt under desamma. Men huvudfrågan är ändå att såväl ordningsvakter som personer som inom några år kan komma att styra landet bör bete sig omdömesgillt även fram på småtimmarna.