Nu ageras kraftfullt från både regionens och Åke Svenssons sida, liksom från turistnäringen för att utveckla kryssningsturismen på Gotland.
Nummer ett är att få tillstånd en kryssningskaj i Visby, som gör att dagens stora kryssningsfartyg kan ligga vid kaj och inte behöver skeppa sina gäster med en barkass till kaj. Den kajbristen har gjort att Visby tappat anlöp genom åren och därmed tappat värdefulla inkomster och jobb under sommaren.
Kajfrågan kan få sin lösning genom ett samarbete med kryssningsbolaget som lever på kryssningsturismen i Köpenhamn och Malmö. Om samarbetet går i lås bygger Region Gotland kryssningskajen och hyr sedan ut den till Köpenhamnsbolaget och får in hyra och hamnavgifter. Och Köpenhamnsbolaget stärker sin position på kryssningsmarknaden och kan erbjuda starten i Köpenhamn och första stopp i Visby.
Det räcker dock inte med en kaj för att Gotland ska vinna på kryssningsturismen. Lika viktigt är att näringen har produkter att erbjuda och att toaletter och öppettider är tiptop under kryssningstiderna.
På den träff som hölls för några veckor sedan var det stor enighet inom näringen, att man måste kvalitetssäkra kryssningsturismen på Gotland. Alla som möter turisterna måste kunna prata hyfsad turistengelska, helst också tyska och gärna spanska.
För att göra det attraktivt för kryssningar att ligga längre i hamn krävs upplevelser som lockar. En 18-hålsrunda på Sveriges näst bästa golfbana (Kronholmen) en busstur till Fårö eller Östergarnslandet eller en cykeltur i Visbys omnejd och andra spännande upplevelser måsta finnas färdigt i paket när kryssningsturisten bokar sin resa på båten.
Den som rest i Tyskland vet hur fina och ständig rena de offentliga toaletterna är. Här krävs en rejäl uppryckning i Visby med omnejd så toalettstandarden på turistmålen och i staden håller tysk standard!
Det är många pusselbitar som måste på plats både för att få en kryssningskaj byggd och en lockande kryssningsturism i aktion. Men med den entusiasm som näringen och regionen visar så borde det gå. Det skulle stärka näringens inkomster och ge fler jobb under en något längre säsong än den intensiva sommarturismen.
Kryssningskajen och den utveckling den kräver kan bli det ryck som öns besöksnäring behöver för att hänga med i konkurrensen.