Från och med den 1 september kommer det för vissa att vara möjligt att ta CSN-lån för att ta körkort. Maximalt kommer 15 000 kronor att betalas ut, uppdelat på tre månader. En reform som beräknas kosta skattebetalarna 1,2 miljarder kronor de närmsta tre åren.
Förr var körkort starkt sammankopplat med att bli vuxen och en kostnad som förväntades kunna täckas av hushållet. I dag har körkort blivit så dyrt att många unga först måste ta sig ett jobb för att sedan kunna lära sig att köra bil. Inte helt oförutsägbart har detta lett till att färre ungdomar väljer att ta körkort. På 25 år har andelen unga med körkort minskat från tre fjärdedelar till strax över hälften.
Flera av de nya kraven saknar dessutom koppling till trafiksäker körteknik. Krav på körteknik för en lägre bränsleförbrukning läggs på krav om utbildningar för privata handledare. Varje moment kommer med en administrationsavgift vilket adderas till totalkostnaden, men som framförallt gör vägen till uppkörningsmomentet längre och svårare.
Forskningsföretaget HUI Research har på uppdrag av branschorganisationen Bil Sweden och Svenskt Näringsliv beräknat att genomsnittskostnaden för ett körkort ligger över 16 000 kronor, vilket bland annat innefattar körkortstillstånd, handledarutbildning, körlektioner hos trafikskola, riskutbildning, teoriprov och uppkörning. Enligt samma undersökning framgår att Sverige är det tredje dyraste landet i Europa att ta körkort i.
Regeringen har rätt när den noterar att det är dyrt att ta körkort och att många arbetsgivare kräver det. Men att göra det möjligt att ta CSN-lån för detta är att angripa ett symptom man själv har varit med och skapat. En bättre metod vore att sänka kostnaden för körkort genom att lätta på regelbördan.