Kvällsöppet på vårdcentralen

Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX

Politik2011-01-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Patientsäkerhet, tillgänglighet och ekonomisk uppföljning var några av de frågor vi diskuterade vid hälso- och sjukvårdens första sammanträde för mandatperioden. Att styra sjukvården är en svår utmaning men det känns som att vi i den nya nämnden ändå har bra förutsättningar genom de förändringar och beslut som förra majoriteten tog.

Den nya organisationen, med patienten i centrum, och arbetet med att inför Lean, ett processorienterat arbetssätt för att effektivisera och minska väntetiderna känns helt rätt. Det nya chefsteamet inom sjukvården känns också mycket taggat och med en inställning att klara målsättningen att ge gotlänningarna likvärdig vård men också klara de ekonomiska utmaningarna. Det krävs också ett bra och tydligt samarbete mellan politik och professionen för att klara målen.

När det gäller effektivitet och väntetider fick vi ju förra veckan bevis på att hälso- och sjukvården på Gotland är på rätt väg. När fördelningen av 2010-års kömiljard presenterades i fredags placerade sig Gotland som 5:e bästa bland landstingen. Det finns mycket mer att göra men att nio av tio patienter får vård i rätt tid visar att det förändringsarbete som inletts ger resultat och att vi har duktiga medarbetare inom vården på Gotland.

Ledstjärnan inom vården måste alltid vara patienten i centrum. Då är också frågan om tillgänglighet och öppettider viktig. Att vi som gotlänningar lätt kan få kontakt med vår vårdcentral till exempel. Varför har vi inga kvällsöppna vårdcentraler på Gotland? För mig känns det helt naturligt att även vården tänker mer i ett kundperspektiv och försöker anpassa sina öppettider så att det passar dagens samhälle. Med patienten i centrum måste vården bli mer flexibel och då är det naturligt att också se över öppettiderna på till exempel vårdcentralerna så att det passar våra olika behov.

Ett annat sådant exempel som vi diskuterat tidigare på Gotland är användandet av operationssalar. Även här tycker jag att resurserna borde kunna användas bättre genom schemaläggning alternativt uthyrning. Vi i Alliansen öppnade för uthyrning av operationssalar under förra mandatperioden, jag hoppas nu inte de rödgröna tar bort den möjligheten igen.

Ett bra initiativ är att hälso- och sjukvårdsnämndens alla handlingar ska läggas ut på internet för att fler ska kunna vara delaktiga och förhoppningsvis också komma med synpunkter till oss politiker som har att fatta beslut.

Att bygga starka varumärken är svårt och på Gotland har vi lagt en hel del tid och kraft på att föra ut Gotland som en plats att bo och verka på året runt. I Sifos undersökning om favoritkommuner fick vi svart på vitt. Gotland är svenskarnas favoritkommun!

Gotland är bäst i Sverige enligt den ranking som allmänheten fått göra av 28 stora kommuner i Sverige. Äntligen börjar vårt långsiktiga arbete ge resultat. Härligt!