Kvinnokraft som ger hälsovinster

Politik2006-09-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förra söndagen gick startskottet för den tjugotredje Tjejmilen och omkring tjugotvåtusen kvinnor sprang, joggade, lunkade och promenerade i ett strålande sommarväder Djurgården runt.
I dag är det självklart att kvinnor har friheten att tillsammans delta i tävlingar av det här slaget, men det har inte alltid varit så. Och är inte heller självklart på alla håll i världen.

Folklivet inför starten
Tycker vi att det är skönt för kropp och själ att röra på oss och delta i arrangemang med andra likasinnade, ja då kan vi göra det.
Av de tjugo största lopp som anordnades i landet förra året var tretton rena tjejlopp! Här i Sverige går, lunkar, joggar och springer vi när, hur och var vi vill, en rättighet som inte alla våra systrar har överallt i världen.
Att vara deltagare i Tjejmilen är för övrigt så mycket mer, än att bara ta sig runt den milslånga banan. Folklivet inför starten där ute på Gärdet, musiken som peppar, den vackra banan som går runt Djurgården och alla människor som står längs den och hejar på. Samt alla fyndiga slogan på tröjorna som framförallt de som deltar i Tjejmilenkvartetten (grupper om fyra) har.
Det är både fest och tävling och ett arrangemang där alla är vinnare.Ung eller gammal, snabb eller långsam, alla deltar på sina egna villkor.
Efter vinterns och vårens egna motionsrundor känns starten och samvaron på banan, som har både uppförs- och nerförsbackar som en belöning. Och som en motor till att fortsätta att använda motionsskorna, gångstavarna, träna på gymmet eller vattengympan framöver också. Alla sätt är bra, det är bara att göra det som passar var och en själv bäst!
Det nya Rosa Bandet, som är Cancerfondens stora kampanjmärke i kampen mot bröstcancer och som har fått en ny design av gotländskan Carin Rodebjer, fick vi som första grupp och deltagare köpa under dagen.
Och visst kände man sig lite stolt å hennes vägnar, bandet är vackert och stödet till forskning av bröstcancer som drabbar 15-20 kvinnor om dagen är viktig.
- Det personliga är politiskt, har en klok kvinna sagt och det budskap som många av tjejerna för fram genom sin slogan på tröjorna vill jag tolka så.
"Mot friskare liv med stora kliv", "Rör dig och må väl, det finns många skäl" och "Feminist-javisst" tycker jag säger mycket.

Livsstil och tänkande
Trivsel och omtanke om den egna hälsan, medvetenhet och ett självständigt ställningstagande och ett ansvar för vad man vill åstadkomma.
All den kvinnokraft som fanns här på Gärdet och som rest hit från alla landsändar i Sverige inspirerar och ger ringar på vattnet åt andra och peppar till förändringar i livsstil och tänkande.
Att ha ett liv i rörelse ger många hälsovinster för ung som gammal.