Kvinnor och unga ger Afrika möjligheter

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf är en av Afrikas starka kvinnor.

Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf är en av Afrikas starka kvinnor.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2010-02-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I ett tv-program nyligen om författaren Henning Mankell, som delvis bor i Mocambique, hävdade han att det är en myt att det ständigt pågår krig i Afrika. Sant är att inget öppet krig pågår mellan stater. Men det pågår ändå en mängd konflikter, där andra stater är inblandade.
För dagen är det oklart om Etiopien har dragit tillbaka sina trupper från Somalia och Marocko ockuperar fortfarande Västsahara, trots att flertalet afrikanska stater erkänt Polisarios provisoriska regering och Västsahara ses som en egen stat. Rwanda invaderade Kongo för ett år sedan och hot finns om ny invasion. Eritrea destabiliserar på Afrikas horn.

Väpnade inre konflikter
Och så de väpnade inre konflikterna i Kongo, Uganda, Chad, Nigeria (Nigerdeltat), Elfenbenskusten och Sudan med Darfur, icke att förglömma. Så nog trasas delar av Afrika fortfarande sönder av konflikter som hindrar utveckling.
En bild som förmedlas genom media är just krig, hänsynslösa diktatorer (Mugabe), svält, fattigdom, katastrofer, hiv/aids. Men det beror också på oss själva vad vi väljer att se och höra och hur vi tolkar. Mankell, som älskar sitt Afrika, ser det mesta ljust och positivt.För den bilden finns med naturrikedomar, fascinerande natur, rik kultur, starka och driftiga människor. Afrika är fattigt, men rikt på människor och naturtillgångar, brukar det sägas. Sedan 2002 visar Afrika också rekordtillväxt (cirka fem procent per år) och den spås fortsätta.
Kom ihåg att här stod människans vagga. Vi stammar alla från Afrika. Det är vetenskapligt bevisat och övertygande beskrivet av författaren Lasse Berg i boken "Gryning över Kalahari". Vi vet alla vad barndomen betyder. Att vi gärna söker oss tillbaks till våra rötter. Människans barndom och rötter finns i Afrika. Därmed borde världen förhålla sig till Afrika på ett värdigare sätt än som nu sker. Afrika ses över axeln och hålls utanför de stora skeendena. Hur många afrikanska ledare ingår i G8? Svaret är noll. Dock inbjuds en och annan till vissa möten.

Kina efter naturrikedomarna
Vad bryr sig EU och USA om Afrika? Svaret är nästan lika mycket noll. Kanske kastar Obama med sin bakgrund en och annan blick åt det hållet. Sverige blundar och handlar till 80 procent med OECD-länder.
Men det finns ett land som intresserar sig alldeles särskilt för Afrika. Det är Kina, som har begärliga naturrikedomar i sikte. Även Ryssland och Brasilien närmar sig av samma skäl. Europas tidigare bakgård är ånyo på väg att blir en eftersökt arena. Det kan kännas som nykolonialism. Kolonialismens historia väcker ju rysningar. Utsugning och hänsynslös exploatering runt år 1900 av en handfull europeiska stater kastar skuggor över Afrika än idag. Ett skede de idag helst vill glömma, men inte ta ansvar för. Det var bara Liberia och Etiopien som undkom, men som har fått sin beskärda del av problem senare. Dock reser sig nu Liberia med Afrikas första kvinna som president och med kvinnor på tunga ministerposter.

Hoppet står till kvinnorna
Under den mörka ytan finns alltså ett starkt Afrika med ljus framtid. Men Afrika är ingen enhetlig kontinent med sina 53 stater. Skillnaderna dem emellan är stor, från norr till söder.
Afrika är idag en ungdomens kontinent där 30 procent av befolkningen söder om Sahara är unga vuxna. Till dem står hoppet och till kvinnorna som förhoppningsvis stormar fram. Därmed finns den livskraft och optimism som krävs för utveckling.