Kvinnor vinner på mikroföretagande

Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte gotländska kvinnor som är företagare. Varför talade ingen av kvinnorna om mikroföretagsmodellen, undrar Ingrid Thunegard.

Statsminister Fredrik Reinfeldt besökte gotländska kvinnor som är företagare. Varför talade ingen av kvinnorna om mikroföretagsmodellen, undrar Ingrid Thunegard.

Foto: Bengan Zettergren

Politik2010-05-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ser kvinnors företagande annorlunda ut än mäns företagande den frågan kan jag inte låta bli att ställa när jag läser redovisningen i GT den 27 april av mötet mellan statsminister Reinfeldt och tio utvalda företagarkvinnor.
Inget specifikt nytänk gick att utläsa av artikeln. Krav på sänkt moms, uppluckring i arbetsrätt och minskad möjlighet för grannar att överklaga byggen. Inget nytt under solen, inget specifikt kvinnligt.
Varför förväntar man sig att kvinnor skall lyfta fram nya idéer? Eller tänka mera övergripande? Se helheten. Kanske för att de arbetar i andra sfärer än män och ofta i mindre sammanhang men med ansvar för mångt och mycket.

Möjlighet särskilt för kvinnor
Det som saknades i mötet med Reinfeldt är en regionalt övergripande tankegång om vad som kan ge skjuts åt Gotland som helhet, inte bara gynna de egna företagen.
För att finna nya tankebanor, måste man tillåta sig att kliva ur det bestående och unna sig att pröva vad som kan tyckas tokigt, omöjligt eller lite annat. Idéer kan man få på resor eller genom omvärldsanalyser. Influenser värda att pröva.
Jag efterlyser en diskussion om micro enterprise med statsministern. En möjlighet särskilt för kvinnor att kunna tjäna en extra slant året om. Micro enterprise i Frankrike är inte en företagsform, utan en skatteform. Du kan ha övernattning med frukost om högst fem rum. Rum med tre bäddar. Det kallas Chambre d´hotes.
Du serverar frukost utan inblandning av någon hälsovårdsmyndighet. Till detta kan värden bjuda på en måltid, ofta tre rätters middag, där dryck som vin måste ingå för ett i förväg fastställt pris. 15-25 euro. Villkoret för en innehavare till en Chambre d´hotes att utöver övernattning också få servera en middag till sina gäster, är att värden förväntas servera regionens maträtter och drycker. Det kallas att man äger table d´hotes (äger bord).

Ta emot gäster året om
Det intressanta är att hälsovårdsmyndigheter inte heller här blandar sig i servering av mat. Vill Eskil Erlandsson göra svensk mat känd är det här ett mycket bra sätt bland andra att lyfta fram tanken.
I praktiken har man i Frankrike fortsatt med det som förr kallades gästgiveri i begränsad form, men en form som gör det möjligt att ta emot gäster året om också på landsbygden och ge sina gäster den möjlighet som inte existerar på Gotland under september-juni nämligen en måltid i samband med boende och detta utan att miljö- och hälsoskyddsnämnden lägger sig i. Vi är båda EU-länder, men tolkar lagar mycket olika. Visst är det underligt.
Du har som gästhusvärd möjlighet att tjäna 31 200 euro (cirka 310 200 kronor) under 2010 på en sådan verksamhetsform. Du drar av en schablon på 10 000 euro om året för utgifter i samband med din uthyrning. Resterande summa betalar du en social avgift om 21,3 procent på. Detta kallas i Frankrike för en förenklad skattemetod.
Det finns också en högre nivå på samma företagande om 81 000 euro med annan avdragsrätt.
Det är så självklara idéer som pågår i ett annat EU-land, som det finns anledning att diskutera med statsministern om. Det måste ju vara rimligt att genomföra också i Sverige.

Mat och dryck i glesbygd
Micro-företagande har Maud Olofsson som näringsminister fullständigt misslyckats med. Frågan är om kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius kan ta med sig sina vänner i Kommunförbundet och utöva påtryckningar om former för micro-företagande.
Öppna dörrar för gästgiveri, mat och dryck i glesbygd. Något som skulle gynna kvinnor.