Alla kvinnor vi träffar vittnar om traumatisering, förödmjukelser och exploatering.
Det skriver Kvinna till Kvinnas generalsekreterare Lena Ag efter en resa nyligen till Libanon. Det är till grannlandet Libanon de flesta flyr från krigets Syrien. Libanon är idag som ett enda stort flyktingläger. Över två miljoner syrier har tvingats på flykt till grannländerna – främst till Libanon, men också till Jordanien, Turkiet och Irak.
Som så ofta i väpnade konflikter är kvinnor och flickor mest utsatta, inte minst hotas de av sexuella övergrepp från väpnade män. Det blir också en anledning att ta till flykten.
Men inte bara det. Även i flyktinglägren eller i andra boenden riskerar kvinnor sexuell exploatering. Det som cyniskt kallas överlevnadssex, det vill säga att kvinnor och flickor tvingas betala med sex till skrupelfria hyresvärdar och andra privata aktörer i eller utanför flyktinglägren. En grym situation som leder till trauman som kan bli livslånga.
Mänsklig urkraft
Ständigt denna mänskliga urkraft, sexualiteten, som tar sig så många uttryck. Från det kärleksfulla till det grymt exploaterande. Och däremellan all objektifiering, inte minst i vårt västerländska samhälle.
I Libanon hotar landet att sprängas. Över en miljon flyktingar i detta lilla land med en befolkning på fyra miljoner. Libanon har inga regelrätta flyktingläger som i de andra omgivande länderna.
I stället får människor på flykt finna alla möjliga platser – släktingar, moskéer, trädgårdar, kyffen, gatan. Det är denna prekära situation som skrupulösa aktörer utnyttjar för att sko sig ekonomiskt. Kan man inte betala med pengar så får det bli med sex. Men påfrestningarna i Libanon visar sig också på andra områden, till exempel skolan. Landets skolsystem är byggt för 350 000 barn.
Nu har ytterligare 400 000 barn kommit in i landet som behöver gå i skola. Hur gör man då?
Trögt med insamling
Här försöker många biståndsorganisationer nu hjälpa till, men resurserna är långt ifrån tillräckliga. Insamlingar till Syrienkrisen går trögt, vilket oroar inte minst FN som försöker organisera verksamheter för de väldiga flyktingströmmarna.
Men de internationella organisationerna gör ändå en hel del skillnad. Kvinna till Kvinna exempelvis, stöder och erbjuder platser för kvinnor att träffas för att utbyta erfarenheter och träffa psykologer.
Det blir en motkraft till våldet och hopplösheten. Samtidigt är det frustrerande att konstatera de oändliga behoven.
Barnäktenskap
Att till exempel barnäktenskap också blir till en slags inkomstkälla för desperata familjer. Som den 14-åriga flickan som drömmer om att gå i skolan, men där mamman inte har något annat val än att gifta bort dottern för att få pengar till övriga familjens överlevnad.
Det är svårt att ta till sig sådana öden utan att beröras. Då hänger FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna löst.
Plötsligt känns den svenska flyktingpolitiken futtig, för att inte tala om den svenska flyktingdebatten – delvis småaktig och hjärtlös.