Ingen frågade Jungfru Maria, Jesu moder om hon ville. Hon fick aldrig någon möjlighet att säga vare sig ja eller nej. Hennes kropp intogs. Hur spelar ingen roll. I praktiken överrumplades hon. Från den här tiden, erfor övriga kvinnor i världen omvänt en känsla av skam allteftersom religionen spred sig.
En skam som i stället för den rena helige ande som övermannade Maria, har fyllt och förföljt kvinnor genom årtusenden och som spritt sig till övriga religioner. En skam som är både tärande och besvärande för kvinnan. En renlig man är alltid trevlig men renhet belastar aldrig en man.
Öppet, begärligt och med lust
Fortfarande är kvinnor inneslutna i något slags skamligt klet. Varje kvinna kämpar för sin frigörelse inom ramarna för sin tids uppfattning om sexualitet. Hur gränssättningar dras, erfar varje ung kvinna som tar sig friheter när friheten inte stämmer överens med omgivningens eller mediernas konservativa uppfattning om kön.
Många kvinnor 2011 tror sig fria att utöva sexuella vanor på samma villkor som män. Öppet, begärligt och med lust. Kvinnor ger sig i kast med sexuella relationer utifrån vad de tror är lika ansvarstagande i akten.
Det blir inte alltid så enkelt, när man stänger dörren om sig och ger sig hän. Synsättet på kvinnors sexuella utövande är inte jämbördigt. Det synsätt som mannen en gång la beslag på och använder vid sämsta tänkbara tillfällen. I krig, i gängvåldtäkter och så vidare... Det finns inget politikområde som kvinnor från samtliga partier har varit så eniga om som just sexualbrott, sexuella trakasserier och sexuellt ofredande i vardagen.
Svensk lagstiftning kring sexualbrott ligger i framkanten alltsedan kvinnoförbunden på 1970-talet dissade den sexualbrottsutredning som då fortfarande ansåg att kvinnan med sin klädsel utmanade mannen och därför hade sig själv att skylla om hon utsattes för ofredande. Idag har lagstiftning gått så långt att även om en kvinna säger ja till samlag och genomför ett sådant, men sedan ångrar sig och säger nej till fortsatt utövande, är det ett nej som gäller. Detta skall kvinnor skatta sig lyckliga för, och om poliskår och rättsliga instanser anammar samma tanke.
Som hamnat i gråzonen
Ute i världen rasar mången över den oförståeliga juridiska process som uppstått kring Julian Assanges sexuella framfärd i Sverige. Mannen måste vara oskyldig oavsett vad som försiggått bakom stängda dörrar. Så är det i de flesta kulturer. Det är bara omöjligt att förstå att sexuellt umgänge som gått snett kan bli ett juridiskt spörsmål.
Utländska medier lyfter inte fram svenska kvinnors rättmätiga juridiska möjligheter att anmäla sexuellt utövande som hamnat i gråzonen, visar inte på att begrepp som fritt-tvång tål att synas i sömmarna. Det ses knappast som pionjäranda i sexistiska samhällen.
Jag skall aldrig glömma kvinnor från Kongo och deras förundran när de mötte sina i krig våldförda systrar i Bosnien Herzegovina och förstod att kvinnorna i Bosnien kunde abortera de ofrivilliga fostren medan de själva tvangs bära frukten av soldaternas övervåld. De kunde inte ens dra männen inför krigsrätt.
För en generation som växte upp utan p-piller kan det vara svårförståeligt att man går i säng med en man innan man ens vet om han dras med hål på strumporna eller får vredesutbrott för att samma strumpor inte ligger rena i byrålådan.
Ett nej är ett nej
Hur kom vi dit, undrar vi, som inget annat önskade än att kvinnor skulle få bejaka sin kropp och sin sexualitet. Var det hej och hopp i säng som vi tänkte. Knappast.
Men det motsäger inte kvinnans rätt till att ett nej är ett nej och en lagstiftning som anammat samma tanke.