Kyrkan har en regionalpolitisk roll

Politik2013-08-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Debatten om kyrkovalet har en vinkling till. Åke Bonnier, biskop i Skara och känd socialdemokrat, tar upp den i en debattartikel i DN, 18 augusti.

Svenska kyrkan är inte bara en frivilligorganisation bland många, som Ronnie Lundin ser det. Mycket av det gamla bandet mellan kyrkan och samhället finns kvar, även om statskyrkan avvecklades år 2000.

Svenska kyrkan är enligt lag ålagd att vara rikstäckande. Staten bidrar med hundratals miljoner för att hålla våra kyrkor i stånd och den kräver att dessa skall hållas öppna.

Statliga jobb försvinner

Bonnier gör jämförelsen med hur allt mer av offentlig service försvinner från landsorten. Sedan 2006 har 14 000 statliga jobb försvunnit från de delar av landet som ligger utanför storstäderna. Staten har lägre krav på sin egen verksamhet än på Svenska kyrkans.

Här på Gotland har vi i alla fall Irene Magnusson i Roma som outtröttligt lyfter frågan om servicen på landsbygden. Vårdcentraler dras in, skolor läggs ner.

Alla vet att det här är en ond cirkel. Folk flyttar till stan för att servicen blivit sämre på landet. Service försvinner för att så få människor bor kvar att det blir för dyrt att driva skolor och vårdcentraler.

Frågan är ekonomisk och den borde också vara ett statligt intresse. ”Det går inte att tänka sig Sverige utan Stockholm. Tyvärr verkar den omvända tanken förekomma”, skriver Bonnier. Man kan inte heller tänka sig Gotland utan Visby.

Visby utan resten

Men Visby utan resten av ön? Ibland undrar man om somliga vill se ett enormt naturreservat av alltihop. Som om man inte inser att på landsbygden produceras mat, virke, naturtillgångar tas till vara för hela samhället. Det händer inte utan människor som bor och arbetar där med rimlig service.

Det är nödvändigt att den pågående utarmningen av landsbygden tas upp på central nivå. Region Gotland klarar inte att ensam motverka den. Satsningar på infrastruktur krävs, kanske öronmärkta pengar till skolor och vårdcentraler.

De som bor och verkar på landsbygden måste få kosta lite mer per person. De kostar vanligen mycket mindre för brottsbekämpning och sociala problem.

Stressade storstadsbor

Kyrkan är nog den enda offentliga institution som finns närvarande i varje socken. Kyrkobyggnaden står kvar och det måste finnas människor som använder den meningsfullt. De ser samtidigt till att deras del av ön är värd att besöka för stressade storstadsmänniskor.

Vi måste hjälpas åt att bryta det lönsamhetstänkande som finns i synen på medborgarna. Vårt land är rikt nog att uppehålla god service i hela landet.