Labours motsvarighet till Juholt

Politik2011-07-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Inte bara Håkan Juholt höll ett glödande ideologiskt tal i Almedalen. Det gjorde också Baron Maurice Glasman, medlem i House of Lords för Labour; alltså för det arbetarparti som motsvarar socialdemokratin i Sverige.

Utifrån sin position i det brittiska överhuset har han inlett en offensiv för att förändra Blairs och Browns New Labour utifrån tanken att Labour förlorade makten till de konservativa, därför att de traditionella labourväljarna inte kände igen sitt parti; alltså precis samma process som är på väg att hända här i Sverige, när makten skall återerövras. Baron Glasmans förtjusning över detta var påtaglig, när jag påtalade detta faktum.

Hans rörelse har kommit att kallas Blue Labour och bygger på tanken att en ideologiskt konservativ socialdemokrati skulle kunna vinna tillbaka makten genom att återvända till den ideologiska tydlighet som gått förlorad och vars främsta ingrediens var den solidaritet mellan de människor, som fanns i ett tidigare skede av historien. Alltså en starkt värdebaserad gemenskap mellan människor som exploaterats av marknad och kapital.


Social demokrati
Håkan Juholt använder ett par begrepp för att beskriva samma process. Han talar om "social demokrati" och han använder nyckelbegreppet "tillit", en tillit mellan människor som förstår, att ett samhälle måste bygga på insikten om att de starka har ett ansvar för de svaga, att både starka och svaga går vinnande ut ur den strid, som utmanar den individualism/egoism som kommit att utmärka samhällsutvecklingen från 80-talet och framåt.

Baron Glasman konstaterade att Labour för första gången i historien hade fler väljare ur medelklassen än ur arbetarklassen, att väljare utifrån solidaritetstanken kunde fås att välja mot sina egoistiska intressen och stödja en utveckling som skapar rättvisa och jämlikhet.

Det handlar inte nödvändigtvis om att bygga en stark stat, som tar ansvaret från människor, det handlar mer om att skapa en gemenskap mellan dem som är övertygade om att ett samhälle blir starkt om människor känner sig övertygade om att solidaritet och demokrati är till gagn för alla.


Kan lära av historien
Denna förändring hämtar mer sin styrka ur tanken på "folkhemmet" än ur tanken på "den starka staten". Politiken skall ha makten över såväl marknad och kapital som över staten.

Att sitta fast i politiska ideologier, som inte tål en omprövning, kan inte skapa ett fritt samhälle med ansvar och rättvisa för alla. Historien går aldrig igen, men vi kan lära av historien. Det tycks såväl Håkan Juholt som Baron Maurice Glasman vilja säga.