Laganda i förskolan
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alla verkar trivas så bra och personalen tar ansvar för barnen, deras säkerhet och välmående. Jag möter mina barns förskolepersonal, som fortfarande jobbar kvar på Forellen efter 20 år. Sedan mina barn gick där har Forellen byggts om. Jag kände igen flera av den personal som jobbade där när mina barn var där och trivdes i 4-5 år innan de började skolan. De trivdes och deras föräldrar kunde arbeta. Båda två. Förskolan ger både man och kvinna möjlighet att förena föräldraskap med yrkesarbete.
Förskolan är det viktigaste som finns, sa skolchefen Peter Molin i sitt tal. Som han började med att säga att han heter Peter, vad heter ni? Och alla barnen ropade sina namn! Underbart. Sedan fick Peter Molin alla barnen att göra vågen för förskolan, som är så bra. Och så den nu aktuella jämförelsen med VM-fotbollen. I fotboll liksom inom förskolan gäller samarbete och laganda. Helt rätt. Så skickade han ut ett tiotal fotbollar och ett kaos utbröt när alla barnen sprang efter bollarna. Ett pedagogiskt kaos sa någon...
Det är helt rätt att varje år ordna Förskolans dag för att manifestera hur bra den gotländska förskolan är. Visst har det varit tufft inom förskolan med alla besparingar och det finns ingen stor penningkran att vrida på nu heller. Men det har blivit bättre. Den politiska ledningen i kommunen har medvetet och systematiskt byggt ut förskolan, så nu finns inga köer. Och trots en stram ekonomi har det funnits och blir det allt större personaltäthet. Regeringens satsning på mer personal inom förskolan ger ökad personaltäthet och mindre barngrupper i förskolan. Vi såg annonsen nyligen i GT efter ett tiotal förskollärare, som ska jobba med de allra minsta barnen, 1 - 2,5-åringarna i förskolan.
Det finns dock förbättringsområden inom förskolan. Cheferna, deras kompetens och förmåga är avgörande för personalens och barnens trivsel. Och att det även fortsättningsvis satsas rejält på fortbildning för öns förskolepersonal. Då kommer de att fortsätta att trivas och känna stolthet över att ha det viktiga yrket lärare. Och den gotländska förskolan kan bli ännu bättre, så det ges utrymme för ännu mer guldkant för alla barn i förskolan.