Lägg "Könsverket" på Gotland

Politik2005-08-02 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Koppling mellan mål och jämställdhet har varit alltför svag, speciellt i kommunerna, säger man i den på måndagen utkomna jämställdhetspolitiska utredningen. Avsaknaden av en myndighet har inte gynnat jämställdheten. Strukturella förändringar av arbetsplatser i kommuner och landsting är en absolut förutsättning för att vi skall kunna närma oss ett jämställt samhälle. Staten bör stödja ett förnyelsearbete i kommuner som syftar till hållbara förändringar i arbetslivet, säger man vidare.
Arbetsmiljö och arbetsorganisation måste förändras, lönestrukturer och karriärvägar utvecklas. Anställningstrygghet öka och deltid skall bli heltid. Viljan och förmågan att skapa ett jämställt samhälle måste bäras på lokal nivå med en lokal agenda.
För att förbättra arbetet och kunna genomföra de visionära mål som tas upp i betänkandet "Makt att forma samhället och sitt eget liv - jämställdhetspolitiken mot nya mål", föreslås inrättandet av en jämställdhetsmyndighet tänkt att vara i verksamhet 1 juli 2006.

Ohållbar handläggning
Förslaget till ny myndighet kommer inte bara från den Jämställdhetspolitiska utredningen. Samma tanke på en ny jämställdhetsmyndighet uttalade jämställdhetsministern Jens Orback förra veckan efter bedrägerierna inom regeringskansliet. Bedrägerierna avslöjade en ohållbar handläggning kring den ynka jämställdhetsbudgeten.
Varje liten ansökan från minsta lilla kvinnoorganisation hur liten summan än var, har fram till nu hamnat som fråga på regeringsbordet eftersom Jämställdhetsmyndighet saknas. Tala om ineffektivitet. Så har också jämställdhetsfrågorna bollats än hit och än dit över 30 år.
Nu föreslås en jämställdhetsmyndighet som ska omfatta omvärldsbevakning, uppföljning och utvärdering. Samordning och stöd. Bidragsgivning samt kunskapsutveckling och information.
Gotland kan ta hand om denna myndighet och skynda snabbt för att införliva denna myndighet i öns övriga. Den är minst lika intressant som en kongresshall och kan generera långt flera arbetstillfällen för att inte tala om medel, rätt utvecklad. Det ligger så mycket pengar och flyter ute i EU-fonder, Sidabidrag, kommunförbund och mycket annat som med stor kreativitet och tanke kan fångas in.

Utveckling av begreppet
Kunskapsutvecklingen i jämställdhetsfrågor kan gå hand i hand med utveckling av många verksamhetsområden om man lyfter blicken över horisonten och inser vidden av begreppet demokrati.
Alla ni som på olika sätt vill arbeta med jämställdhetsfrågor idag och för framtiden, lägg kraft och mängder av kreativa förslag på en utveckling av jämställdhetsbegreppet som för jämställdhetspolitiken stadigt framåt
Kurs och seminarieverksamhet inom Östersjöcentrum, högskola, folkhögskola, genderinstitut, Ams, kyrka och kommun kan förvandlas till något inte bara gångbart i den akademiska världen eller på din arbetsplats. En sådan verksamhet måste utformas och provas för att slå igenom i media, arbetsliv och långsamt, men säkert också hemliv.
Det är hög tid att inse att inom område jämställdhet finns mängder av utvecklingspotentialer för utbildningsverksamhet, seminarier, produktutveckling. Information och försäljning av begreppsinnehåll om jämställdhet och demokrati kan man sälja inte bara i Sverige utan i hela Östersjöområdet och världen. Kunskapsutveckling kring jämställdhet är inget annat än kunskapsfrågor, attitydfrågor, metodfrågor och strukturfrågor. Det handlar om etik och moral.
Samma frågor kräver utvecklad forskning, ständig uppföljning och kontinuerlig utvärdering.

Kan sälja kunskaperna
Kunskapsutveckling kring jämställdhet skulle kunna säljas till arbetsgivare för att inte tala om fackliga organisationer, kyrka och media. Projekt kan utvecklas mellan Östersjöländer, EU och Afrika. Projekt som genererar kvinnokraft, kvinnokultur, småskalighet, lokal demokrati. Projekt kring kvinnor och arbete, mäns och kvinnors rättigheter, hur kvinnor världen över löser frågor vare sig det handlar om våld eller vatten.
Inom Sidas verksamhet över världen har samma frågor länge hamnat under begrepp som demokrati eller fattigdomsbekämpning.
Teoretiska begrepp som könsmaktsordning, feminism, queer med mera har under 90-talet kommit att användas i Sverige. Oklarheten kring vad begreppen står för är stor och stänger ute människor. Det gäller inte bara i Sverige utan i hela världen.
I Afrika skapar man ordböcker kring genderuttryck för mediafolk. Det kan vara en sak att börja med, att skapa en kunskaps- och begreppsbank kring jämställdhet för att åstadkomma resultat.
En ny myndighet har många uppgifter. Bilda omgående en övergripande arbetsgrupp och se till att Gotland får den kommande arbetsuppgiften.