Lagöverträdelse är inte ärftligt
Anonyma studier säger att 25-45 procent av de intagna på fängelser har ADHD. Var finns grunden för detta påstående?, undrar Lars Lundström.
Foto: Mikael Ljungström/SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I den verkliga världen är det inte den polska maffian som strävar efter kontrollen över denna marknad. Det är läkemedelsindustrin.
Cirka 3000 interner vid svenska fängelser måste ha livslång medicinering med amfetaminliknande preparat (Concerta). Det var budskapet vid läkemedelsbolaget Janssen-Cilags lobbymöte under Almedalsveckan. En suggestiv propagandafilm (som ska gå som utbildningsfilm på fängelserna) presenterades och enorma samhällsvinster förespeglades.
Det är med spänning man tar del av Kriminalvårdens i februari publicerade "Utvärdering av ADHD-projektet på Norrtäljeanstalten" med titeln Bättre sent än aldrig.
2006 handplockades 30 intresserade interner för att under ett år placeras på gemensam avdelning med utvald personal samt försedda med metylfenidat (Concerta). Den medicinska ettårsutvärderingen påbörjades i maj 2009 och beräknas vara avslutad i april 2011. Det finns alltså ingen medicinsk utvärdering.
Lösryckta citat
De sammanlagt 16 intervjuer som ligger till grund utfördes främst under hösten 2009. Förutom intagna uppger man sig ha intervjuat uppdragsgivare och chefer på olika nivåer, projektledning, personal på avdelning och lärcentrum samt sidointressenter och samverkanspartners. Det innebär att endast några få intagna (av 30) kan ha intervjuats.
Detta hindrade dock inte att man på läkarstämman i höstas konstaterade: "Projektet har varit mycket framgångsrikt och samhällsekonomiskt extremt lönsamt". I propagandafilmen presenteras några lösryckta citat som förstås är ytterst positiva. Man kan säkert finna enskilda tidigt positiva utfall men hur ser helheten ut? Det kan vi inte veta.
Av en rapport till Läkemedelsverket framgår att drygt tre år efter projektets start hade 5 uteslutits, en på grund av allvarliga biverkningar. Nu uppges att projektet omfattar 12 personer. Hur försvann 18 personer?
Ett luftslott
Med hänvisning till anonyma studier hävdas att 25 till 45 procent av de 7000 intagna på fängelser och häkten har ADHD. Var finns grunden för detta påstående?
Ett lösryckt ekonomisk resonemang återkommer och gavs stor uppmärksamhet på läkarstämman. Det enda som här leds i bevis är att framgångsrik rehabilitering är lönsam för samhället. Visste vi inte det?
Tanken är förstås att man ska tro att Norrtäljeprojektet är lönsamt och glömma att det är medicinskt helt odokumenterat. Gång på gång upprepas samtidigt att resultatet är helt beroende av att farmakabehandlingen fortsätter efter det ettåriga projektet.
Förändrad syn på kriminalitet
Man avslutar högstämt med att hänvisa till Martin Luther Kings ord om att "problemet inte i första hand handlar om ondskan hos dom onda utan tystnaden hos de goda". Det vill säga de som inte inser att tusentals intagna på fängelser och häkten omedelbart och i all framtid måste garanteras sin dagliga dos psykostimulantia i form av Concerta.
Kriminalvården publicerar detta hopkok som slututvärdering och karakteriserar denna reklamfilm som utbildningsfilm. Det är alarmerande inte minst eftersom här redovisas en dramatiskt förändrad syn på kriminalitet som en i stor utsträckning nedärvd egenskap.
Och den polska maffian har fått konkurrens.