Lägre skatt och vårdval 2010
Foto: Krister Nordin
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
En reform som ändå träder i kraft efter nyår och som påverkar alla är att landstingen nu måste göra det möjligt för medborgarna att välja mellan olika vårdgivare i primärvården. Är man missnöjd med sin vårdcentral ska det alltså vara möjligt att välja en annan. Den nya lagen innebär också att alla som uppfyller de krav som landstinget ställer upp ska ha rätt att starta verksamhet.
Den politiska inriktningen är den rätta. I de landsting som redan infört vårdval har det visat sig vara positivt. Genom att de olika vårdgivarna nu måste konkurrera om patienterna kommer också bemötandet att förändras. Även om förändring av attityder tar tid, kommer medborgarna i större utsträckning ses som kunder som ger intäkter till verksamheten, istället för patienter som innebär kostnader.
På det här området kommer alliansregeringen att kunna vara mycket offensiv i valrörelsen. Alliansföreträdare kommer att gång på gång kunna fråga de samlade vänsterpartierna vad som kommer att hända med möjligheten att få välja vårdcentral med en ny regering. Inte minst vänsterpartiet har varit mycket kritiska, inte bara till vårdvalslagen - de vill i praktiken stoppa möjligheterna för till exempel entreprenörer att driva vårdcentraler.
En annan principiellt viktig lagändring är att det blir svårare för kommuner och landsting att bedriva verksamhet som konkurrerar med privata företag. Om kommunen bedriver verksamhet som snedvrider konkurrensen på en marknad, ska den verksamheten kunna stoppas. Det är i första hand Konkurrensverket som kan kräva att en verksamhet förbjuds, men det är också möjligt för företagare som drabbas att begära ett förbud.
Ett litet exempel på att det ändå händer en del när det gäller att minska byråkrati och administration handlar om en liten lapp. Från och med årsskiftet försvinner systemet med särskilda skattemärken på fordon och det kommer inte längre vara nödvändigt att klistra på den lilla lappen bak på bilen. Märket är inte nödvändigt längre eftersom till exempel polisen enkelt kan se i Vägtrafikregistret om skatten är betald.
För privatpersonen som bara har en bil blir det inte så stor skillnad, men ändå en sak mindre att glömma. Den stora vinnaren blir naturligtvis företag som har många bilar. Det är en arbetsuppgift och ett onödigt krångel som försvinner. Även statsmakten tjänar på att krånglet försvinner - 37 miljoner kronor i sparar Transportstyrelsen på lagändringen.
Den stora förändring som sker från årsskiftet är att inkomstskatten sänks ännu en gång i och med fjärde steget i jobbskatteavdraget. Det betyder att en person med en lön runt 20 000 kronor sammanlagt har fått sin inkomstskatt sänkt med ungefär 25 procent sedan socialdemokraterna lämnade Rosenbad. Jobbskatteavdraget är också en av regeringens starkaste kort inför valrörelsen.
Eftersom jobbskatteavdraget har haft en så tydlig inriktning på att gynna låg- och medelinkomsttagare kommer det att bli en utmaning för oppositionen att formulera ett motförslag. Väljarna kommer att kräva att få reda på hur mycket mer i skatt en barnskötare eller sjuksköterska får betala om vänsterpartisten Lars Ohly ersätter moderaten Anders Borg som finansminister.