Lagstöd för krav på fast boende?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Inte underligt då att kommunstyrelsen nu väljer att se över sina regler för upphandling av mäklartjänster. För att säkra en korrekt hantering vid försäljning av mark och fastigheter.
Nu gäller det givetvis närmast fastigheten på Klinten där kommunstyrelsen väljer att stödja tekniska nämnden, även om dess ordförande Kjell Skalberg (c) erkänner att man inte skött saken på ett bra sätt.
Man kan inte från kommunens sida kräva att den som köper en fastighet - och som här i innerstaden - ska mantalsskriva sig på adressen. Det framgår helt klart att kommunstyrelsens politiker är eniga om att det var det bästa som skedde. Även om den andre intressenten senare höjde sitt bud med 100 000 kronor. Kommunstyrelsen ger därför sitt stöd till köparen som redan erlagt sin handpenning och som uttryckt sin avsikt att bli åretruntboende på Klinten Kommunen få därmed ta eventuella konsekvenser om det kommer till en skadeståndsprocess. Återstår i så fall att se om den hittillsvarande regeln har någon bäring ur rättslig synpunkt.
Tyvärr måste man konstatera att det under mandattidens gång förekommit allt för många misstag kring upphandling och försäljning från tekniska nämndens sida. Något som dess ledamöter och då främst dess ordförande bör ta till sig, och ta upp till behandling med kommunens jurister.
Såväl kommunalråden till vänster och i centern förnekar att det finns någon koppling till hur det kommunala bostadsföretaget Gotlandshem ska förhålla sig när det blir fråga om uthyrning eller försäljning av dess fastighets- och lägenhetsbestånd. Ska alltid den högstbjudande få förtur, eller kommer regeln om fastboende gälla. Svaret kommer kanske förrän vi anar. En regel bör dock vara att kommunen alltid bör sälja sin egendom till högstbjudande där säkerhet erhålles att full betalning garanteras.