Läktarvåldet måste stoppas

Foto: Ingvar Karmhed/SCANPIX

Politik2010-12-28 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I julaftonens stolpskott gjorde jag ett par krampaktiga försök att "vara snäll", eller att i varje fall försöka hitta något att hålla med om, av vad mot motståndarskribenterna skrivit. Måhända hade jag inte någon så där översvallande snällhet mot "Astutöisi" Bofride, hon fick betyget "småsnäll ibland".


Hur kan det få fortsätta?
Men så samma morgon, i samma tidning, kommer hon med en ledare, där man kan hålla med om allt! Och inte minst hennes sista stycke, där hon tar upp en fråga, som verkligen behöver debatteras mera, läktarvåldet.

Hon frågar hur "det är möjligt att detta vidriga och vanvettiga beteende kan få fortsätta". Jag har inte svaret på den frågan, men det är en part i detta drama, som måste bli med och ta sitt ansvar! Den parten är klubbarna! Och då inte bara klubbledningarna, utan även de aktiva, de som spelar! Det har gått så mycket pengar i elitidrotten, så klubbarna måste ha varenda krona i publikintäkter, även från huliganerna. Och då har man inte råd att ta till åtgärder att avvisa dem!

Snittlönen för en allsvensk fotbollsspelare, (Ishockeyditona torde inte ha det sämre.) ligger på 63 000 kronor i månaden! Och då förstår man att man griper efter varenda inträdeskrona, från vilka skitiga händer den än kommer. Det här läktarvåldet förekommer i första hand när det är stockholmsklubbar som agerar. I allsvenskan för det gångna fotbollsåret hade vi tre stockholmsklubbar, alla hamnade i sluttabellens undre halva, ett lag åkte ur!


Spel för tomma läktare?
Kan det ligga psykologiska faktorer bakom detta? Har det att vara stockholmsklubb blivit så negativt så man inte har idrottsvännernas moraliska stöd längre? Vi måste få en bredare debatt kring det här, OM det blir nödvändigt med spel för tomma läktare, ta då ert ansvar, klubbledningar och spelare!

Polisen är ju på väg ge upp, några ropar på hemvärnet? Som nu inte har några yttre fiender att frukta! Men ska vi verkligen riskera att någon av våra idrottsarenor bli ett nytt Ådalen -31? Får vi höra vad proffsen, ledare, spelare, sportskribenter, och referenter tycker? Och än en gång, klubbledningar och spelare: Det är dags för er att handla!