Landsbygden ska få en större roll i den politiska debatten. Åtminstone om Centerpartiet får bestämma. Det var huvudbudskapet från partiets partisekreterare Michael Arthursson vid en landsbygdsträff i Stockholm på torsdagseftermiddagen. ”Mat, sund och säker mat, får allt större betydelse i den politiska debatten”, sade han. Och den kommer från landsbygden. ”Vi tror på landsbygden”.
Att det fanns ett engagemang för landsbygdsfrågorna bland de deltagande var uppenbart. Påståendet att partiet glömt landsbygdsfrågorna har nog suttit som en tagg. Nu diskuterades infrastruktur, allt från enskilda vägar till bredband och till behovet av att ställa högre krav på samverkan mellan operatörer för att få bättre mobiltäckning över hela landet. Landsbygdens roll som energiproducent för att ta oss bort från oljeberoendet hade många förespråkare. Skattereglerna för småföretagare diskuterades samt diverse aspekter på mat.
Just maten var en av de frågor som landsbygdsminister Eskil Erlandsson lyfte fram i en avslutande kommentatorsrunda. När kommunerna upphandlar mat till skolor och äldreomsorg går det alldeles utmärkt att dela upp upphandlingar, konstaterade han. Man behöver inte handla upp ris och potatis i samma upphandling. Potatis odlas kanske nästgårds medan risodlandet i Sverige torde lysa med sin frånvaro. Och man kan ställa krav. På färskhet till exempel. Handlar man upp färsk kyckling lär den inte ha transporterats alltför långt. Så visst kan man ställa krav - ”om man vill”. Men då gäller det också att påverka det kommunala upphandlingsreglementet i tid och se till att det behandlas på politisk nivå.
Erlandsson pekade också på att staten numera går in med pengar för att stödja aktiviteter som vänder sig till unga människor för att göra det lite roligare att bo kvar på landsbygden. Han har infört en ”kulpeng". Visserligen förbjuden av sina medarbetare att använda det begreppet. Men det går ut på att satsa på kanske till exempel idrottsanläggningar eller annat som ökar trivseln och gör det lättare ”och kul” att utöva olika verksamheter på landsbygden. ”Stöd till ickekommersiell verksamhet på svensk landsbygd” är det mer byråkratiska namnet på de 500 miljoner som ingår i landsbygdsprogrammet. Kommunerna förväntas ställa upp med lika mycket för att pengarna ska betalas ut.
”Årets val är ett ödesval för landsbygden”, konstaterade centerledaren Annie Lööf när hon sammanfattade landsbygdsträffens olika resonemang och diskussioner. Partiets nyligen antagna valplattform täcker de flesta av de frågor som hade diskuterats. Jobb, tillväxt, skaparkraft, förnybar energi, småföretagande, menade hon. Det gäller sedan att föra ut det och omsätta det i praktiken.
”Var konkret, då blir det begripligt”, var Lööfs uppmaning till de samlade valarbetarna. Det var ett budskap som landsbygdsträffens deltagare gillade.