Landsbygden skulle gynnas av ett flexibelt strandskydd
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Sverige finns det över 38 000 mil stränder. Då räknas kusten, sjöarna och vattendrag som är bredare än sex meter (de stora älvarna och åarna). Bara tio procent av den här strandlinjen, som motsvarar nästan tio varv runt jorden, är i dag bebyggd.
Hur mycket som är bebyggt varierar i landet. Samtidigt som en fjärdedel av de strandnära lägena är bebyggda i Stockholms län, finns det kommuner i landet där varje invånare har två sjöar att promenera runt. Strandskyddet gäller ändå lika i hela landet, i storstäderna som i rena glesbygden.
Rörliga friluftslivet
Strandskyddet infördes och är fortfarande viktigt för att förebygga att attraktiva strandnära områden blockeras av bebyggelse, som skulle hindra det rörliga friluftslivet att komma nära vattnet. De problem som skulle förebyggas är störst i storstädernas tätbefolkade regioner, men lagstiftningen är utformad som om hela landet skulle ha storstadsproblem.
När allt fler kommuner arbetar aktivt för att stimulera inflyttning och vill erbjuda ett attraktivt boende för storstadsbor som kan tänkas flytta uppfattas de stelbenta reglerna för strandskyddet ibland som en död hand över hela landsbygden.
Regionala skillnader
I tisdags svarade miljöminister Lena Sommestad på en interpellation i ärendet från riksdagsman Sven Bergström (c), men utöver ett förnyat löfte att en översyn av lagstiftningen pågår och ska vara klar före sommaren ville hon inte ge några klara besked.
I en tidigare interpellationsdebatt med samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin fick Sven Bergström löfte om att det bör vara lättare att få bygga strandnära på landsbygden än i storstäderna. Riktigt så tydligt ville inte Sommestad formulera sig, men hon lovade dock att man vid tillämpningen av strandskyddet "bör kunna ta hänsyn till att det finns regionala skillnader". Alltid något!
Lokal utveckling
I dag kan man få intrycket att en omvänd tillämpning sker, när det i storstäderna byggs alldeles intill stränderna, till exempel Hammarby sjöstad i Stockholm, norra stranden i Göteborg och Kockumsområdet i Malmö. Problemet med dessa och andra områden i städerna är att där har strandskyddet ofta satts ur spel tidigare genom gamla planer, och då kan vare sig kommuner, länsstyrelser, Naturvårdsverket eller regeringen stoppa nybyggnation.
Men när Naturvårdsverket och regeringen samtidigt förbjuder byggande närmare stranden än 300 meter på landsbygden, där viss bebyggelse skulle kunna ha stor betydelse för den lokala utvecklingen men ha marginell påverkan på det rörliga friluftslivet, upprör det många.
Påverka utvecklingen
En helt fri rätt att bygga nära vattnet vore inte bra ens i glest bebodda bygder. En förändrad strandskyddslagstiftning bör istället bygga på att områden där det ska vara möjligt att bygga strandnära anges i den kommunala översiktsplanen, liksom områden som ska skyddas från bebyggelse. Därmed kommer strandskyddet in i den normala planprocessen, som ger olika intressenter, såväl medborgare som myndigheter, möjlighet att påverka utvecklingen.
Lena Sommestads svar i riksdagen pekar på att det inte kommer att komma något förslag om förändrad lagstiftning förrän tidigast i höst, sannolikt inte med riksdagsbehandling förrän nästa år.
Men regeringen kan, om den vill, vara mindre rigid i tillämpningen av nuvarande regler.