DEBATT
Hur läste du rubriken? Lade du betoningen på växer eller på igen? Förra veckan presenterade DN och Tillväxtanalys statistik att glesbygdskommunerna i Sverige har ett flyttningsöverskott, att fler flyttar till än därifrån. Landsbygden växer! Förändringen i strömmarna beror delvis på inflyttning från andra kommuner, men även på inflyttning från andra länder.
Under flera år har det varit positiv befolkningstillväxt i tätortsnära områden men nu har det spridit sig längre. Argumenten för inflyttningen till glesbygden handlar bland annat om ”mer plats” och ”bättre luft”, så kallade livsstilsinvandrare. Attraktiviteten ligger i att se till vad man redan har och arbeta för att korta handläggningstider, få rakare planprocesser, bättre service och sist men inte minst sänkta skatter. Då ska ni få se på uppgång för glesbygdskommunerna, uppger Tillväxtanalys som ligger bakom statistiken. Här finns det förbättringsområden att jobba med på Gotland!
Det får mig att fundera över en rapport jag läste för flera år sedan. Där ges fyra bilder om utveckling på landsbygden. Dem har jag med mig när jag funderar över önskvärd utveckling och vad beslut eller förslag kan leda till. Bilderna tar sin grund i om befolkningen ökar eller minskar på landsbygden samt om jobben ökar eller minskar.
I bilden då jobb och boende på landsbygden ökar ger det större underlag för privat och samhällsservice. Verksamheterna är småskaliga och flexibla. Liten pendling genom att man har arbetet nära men nödvändigt med egna fordon för klara de varierande transportbehoven. Sjukvården och hemtjänsten utvecklats tekniskt och fjärrstöds via bredband.
Om boende ökar men det blir mindre med jobb ökar arbetspendling in till tätort. De som flyttar ut gör det för ha hälsosam livsstil, oftast höginkomsttagare. Kombinerar boende med småskalig egen odling. Bebyggelse kryper ut på före detta åkermark som lagts ned.
När boendet minskar men jobben är kvar innebär det att man bor i tätort och pendlar ut till arbetet. Jobben är oftast stora rationella skogs- eller lantbruk. Inflyttningen till tätort började med att ungdomar, från grundskoleålder, flyttar på grund av skolan och föräldrarna flyttar senare efter. Bilden liknar den på prärien i USA.
Om både boendet och jobb minskar använder man landsbygden för resor vid utflykter och för att uppleva tystnad och frid. De som bor kvar sysslar med förvaltning för att visa upp eller ordna naturattraktioner som jakt och liknande. Sverige blir Europas nationalpark.
För mig är det de båda första bilderna som är trevligast för en mer levande landsbygd. I andra bilden är utmaningen att inte konkurrera med åkermark och att få dem som bosätter sig på landsbygden att övergå att även arbeta i närområdet. Att ha snabbt bredband är en möjlighet för att utflyttarna ska kunna fortsätta sitt jobb.
Som väljare ska ni fundera över vilka beslut och visioner som driver mot ett samhälle som i de oönskade sista två alternativen. Att stänga en skola eller annan samhällsservice kan innebära att man stänger ned bygden. Det utvecklar inte hela Gotland!
Ha det gott.