Längre liv ger längre yrkesliv?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det har hittills inte varit så lätt att se fördelarna med att fortsätta arbeta efter pensionsålder, men det kan vara på väg att förändras i och med att en ny pensionsmyndighet sjösätts nästa år. En ambition med sammanslagningen av Premiepensionsmyndigheten och den del av Försäkringskassan som handhar den allmänna pensionen är att det ska bli enklare för den enskilde arbetstagaren att få insyn i sin pension. Det har varit näst intill omöjligt att överblicka den framtida pensionen för den som inte satt sig in i ämnet på egen hand. Förenklad information om pensioner är efterlängtat av många.
Samtidigt som livslängden ökar, inte minst hos män, där den ökat med fyra år under den senaste 20 års perioden - tycks föreställningen om att arbeta efter 65 inte attraktivt för den stora majoriteten. Många känner kanske inte till att pensionen i regel ökar med 10 procent för varje extra år man arbetar. Eller så är det helt enkelt inte den ekonomiska aspekten som väger tyngst i valet och kvalet mellan att fortsätta arbeta eller inte.
Bo Könberg, som är föreslagen ordförande för den nya pensionsmyndigheten, var en nyckelfigur i utformandet av det nuvarande pensionssystemet. Han kommenterar ointresset för arbete efter 65 i DN: "Det sägs att arbetslivet blivit hårdare men det är nog snarare så att varje generation tycker synd om sig själv".
Det här med att arbete skulle vara en belastning, något man ska sträva efter att göra så lite som möjligt, är ett modernt missförstånd. De allra flesta människor mår bättre av att vara aktiva och sysselsatta. Den meningsskapande funktionen som arbetet fyller har en enorm betydelse för vårt välbefinnande. Det är därför inte helt ovanligt att nyblivna pensionärer blir deprimerade eller rastlösa av att inte ha det strukturskapande kittet i vardagen längre.
Men det ligger också något arbetsförakt djupt inbäddat i civilisationsutvecklingens karaktär. Vi strävar ju hela tiden efter att få mindre att göra, och tekniken vi utvecklar är ofta till för att underlätta vårt arbete. Ja, kanske hör det till själva utvecklingsprincipen, att varje generation ska bli lite mer bekväm och mindre arbetsbenägen?
Förmodligen medför förenklingar i pensionssystemen, så att fördelarna med att jobba fler år framgår tydligare, att fler väljer att fortsätta jobba efter 65. Och ju tidigare fler människor kan göra val som passar deras livssituation, desto större chans att pensionen, oavsett när de infaller, kan bli den tid då drömmar faktiskt infrias.