Långsiktig stabilitet kräver plus för driften

Politik2007-02-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotlands kommun kommer att visa 71 miljoner kronor i plus i bokslutet för 2006. Det beskedet fick ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott i går. Resultatet är bra och det mest betydelsefulla är att vänstermajoriteten under sina två sista år fick ett överskott på driften. Vid skiftet 2002/2003 övertog vänstermajoriteten en verksamhet med 11 miljoner i driftsöverskott efter Vi i femmans sista år vid makten. Driftsöverskottet förbyttes till 31 respektive 46 miljoner i underskott de kommande två åren. För såväl 2005 (28 miljoner) som 2006 (26 miljoner) visar driften positiva siffror.
I dessa driftsmiljoner finns nyckeln till en stabil ekonomi. Överskott på stora belopp i helheten är försåtliga när de grundas på realisationsvinster. Då har man ju gjort sig av med kapitaltillgångar som kan omsättas i bokslutet bara en gång och inte går att återfå. Nej, det viktiga är att man har sin drift minst i balans och helst med marginaler som överväger för plussidan. Det är vad som skett de senaste två åren och de siffrorna ger anledning till större tillfredsställelse än det totala resultatet.
Ta nu inte detta för att ett totalresultat är ovidkommande. Så är det inte, men när man ser att 2006 års vinst uppdelad på detalj-områden har en realisationsvinst - vinster vid försäljningar av fastigheter och liknande - på 52 miljoner kronor finns det anledning att något dämpa glädjeyran över resultatet.
Framförallt finns risken att dessa höga plustal i den totala redovisningen ger till effekt att verksamheterna lossar på utgiftskranarna. Reavinster och andra finansiella plusposter är inget man kan bygga sin långsiktiga ekonomi på. I det långsiktiga perspektivet är det endast plusresultat på driften som kan ge stabilitet.
Det är här den nya majoriteten har sin stora utmaning, men där visar dessbättre tidigare erfarenhet att förmågan finns.