Långsiktiga beslut måste gälla mer än tre år

Politik2012-02-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Svar till Lars Thomssons inlägg på GT:s ledarsida torsdag den 2 februari 2012.

För tre år sedan fattades ett enigt LÅNGSIKTIGT beslut om landsbygdsskolorna. I det beslutet lades ett antal skolor ned och samtidigt beslöts att inga ytterligare nedläggningar av landsbygdsskolor skulle göras men att det skulle göras en översyn av skolorna i Visby. För min del så anser jag att ett långsiktigt beslut måste omfatta mer än tre år. Därför blev jag mycket förvånad när jag läste om rektorernas förslag om att ytterligare skolor på landsbygden behövde läggas ned trots att barnantalet inte har minskat. Däremot inte ett ord om det ursprungliga uppdraget om översyn av skolorna i Visby och inte hellre något om en översyn av administration och övrig organisation.

Därför anser jag att det var olyckligt att Johan Malmros, utan att förslaget diskuterats i partiet, så snabbt gick ut och tog personlig ställning för förslaget. Vi har sedan, vid ett flertal tillfällen, diskuterat skolfrågan och Folkpartiet har haft kontakter med olika arbetsgrupper från skolor som hotas av nedläggning. Vad vi kan se av det bristfälliga underlag som finns med dåligt underbyggda siffror för kostnad och besparing samt att inga tydliga konsekvensbeskrivningar eller analyser finns så kan, som vi skriver i vår insändare, vi inte hellre att medverka till något förhastat beslut i frågan.

Sedan har tydligen Lars Thomsson hängt upp sig på att vi vill att skolorganisationen ses över, och då menar vi hela organisationen, vilket i sig inte kan vara fel eller hur?

Så till frågan om jag tycker att det är en bra idé att lägga ned Stånga skola. På den frågan blir det ett klart nej. Stånga är en av de få socknar på Gotland som kan visa på en tillväxt för näringslivet och ett ökat barnantal. Barnantalet kommer att inom några år att vara fördubblat.

Att i det läget flytta skolbarnen till Garda och tvingas bygga ut den skolan, kommer inte att medföra någon besparing. Det kommer i stället att leda till ökade kostnader för BUN och ökade restider för barnen. Därför har vi från socknen, som har politiska uppdrag i regionen, bildat en arbetsgrupp för Stånga skola. Vi har i en skrivelse lagt fram våra synpunkter både till regionstyrelsen och BUN, där vi påtalar att en sådan stor förändrig som föreslås är en regional fråga, att det behövs bättre analyser och konsekvensbeskrivningar inför beslut och att beslutet i så fall ska tas av regionstyrelsen. Vi kommer att arbeta vidare när vi får se den aviserade utredningen.

Jag har även medverkat till att företrädare för Folkpartiet i regionstyrelsen och BUN fått träffa den arbetsgrupp av elevföreträdare som finns i Stånga skola.

Min personliga uppfattning är att vi ska följa det långsiktiga beslut som togs för några år sedan och behålla skolorna på landsbygden (även Vänge, Lars). Hur ska vi annars kunna uppnå målen i Vision 2025 och få en landsbygd med tillväxt, utveckling och ett ökat boende när man inte från det ena året till det andra vet vilka förutsättningar som gäller.