Långt borta från folkhemmet

Politik2014-05-13 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sverigedemokraterna på Gotland citerar i sin nyligen presenterade valplattform den socialdemokratiske partiledaren Per Albin Hanssons berömda folkhemstal från 1928. Det är där han utvecklar sina tankar på samhället som ett hem som inte känner till några privilegierade eller tillbakasatta, inga kelgrisar och inga styvbarn.

Det var ett visionärt inlägg i en riksdagsdebatt och anslog tonen för det svenska folkhemsbygget. Många generationer skulle senare komma utveckla tankarna om solidaritet och välfärd. De blev en grundsten för välfärdssamhället som vi lärt känna det. De flesta socialdemokrater känner stolthet över den historien och samhörighet med de orden.

Per Albin Hansson fortsätter : ”Där ser icke den ene ned på den andre. Där försöker ingen skaffa sig fördel på andras bekostnad, den starke trycker icke ned och plundrar den svage. I det goda hemmet råder likhet, omtanke, samarbete, hjälpsamhet.”

Det är med starkt obehag jag läser det citatet i de lokala Sverigedemokraternas valplattform. Några rader tidigare har de gotländska SD-arna skrivit att de vill

”att regionen säger upp avtalen med Migrationsverket om att ta emot 60 flyktingar och 30 flyktingbarn. Detta inte bara med hänsyn till effekterna för Sverige men också på grund av den höga arbetslöshet och brist på hyresbostäder vi har här på Gotland.”

Så var det med den solidariteten.

Inte heller i övrigt presenteras något som anknyter till Per Albin Hanssons folkhemstankar.

Det är nästan obegripligt att SD valt att illustrera sn valplattform med ett citat från en politisk motståndare. Partiledaren Jimmie Åkesson utnämnde som bekant vid förra partistämman socialdemokratin till sin huvudmotståndare.

Frånsett det innehåller plattformen en hel del märkligheter. Inga skolor och vårdcentraler på landet ska läggas ner men skatten som betalar detta ska samtidigt sänkas. Region Gotland kan gärna delas i tre delar med tre fullmäktige, tre ledningskontor, tre förvaltningsuppsättningar och så vidare samtidigt som administrationen ska minska.

Utveckling kan i SD:s tappning handla om långsammare Gotlandstrafik och nedlagd vindkraft. Bostadsbebyggelse på landet ska uppmuntras men intäkter i form av service och handel till fritidshusägare ska försvinna. En gotlänning som flyttat till ett jobb på fastlandet ska inte få köpa ett fritidshus på ön om SD får bestämma.

Att Sverigedemokraterna lägger både osolidariska och ologiska förslag förvånar mig inte alls. Att de gör det med citat av Per Albin Hansson gör mig ont.