Lantbruk luktar - lagen stinker

Politik2007-03-14 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är inte bara på Gotland som näringsidkare hamnar i klorna på sina grannar. Tidningen ATL berättar om Lars Ivarsson, grisbonde utanför Laholm sedan 37 år. För sex år sedan fick han en ny granne. Och den nya grannen gillade inte grislukten. Kommunens miljöinspektör tyckte samma sak. Nu har Miljööverdomstolen bestämt att Lars Ivarsson skall bygga elva stycken tio meter höga skorstenar för grisluktsutsläpp. Kostnad: en miljon kronor. Ivarsson har överklagat beslutet till länsstyrelsen, som får avgöra om kostnaden är rimlig eller inte. Enligt Bygglant, som konstruerar trummorna, blir skorstenarna utanför Laholm Europas högsta grisluktsavledare.

Lantbruk luktar ibland. Men miljöbalken tar inte hänsyn till att det är jordbruksbygd. Miljöbalken struntar i att grisarna fanns där långt innan grannen flyttade in, med näsa och allt. Med lagstiftningen som tillhygge kan hela Sverige förvandlas till ett enda stort sommarstugeområde. Det är ett landskap tänkt för grillpartyn och morgonkaffe på verandan. Det är inte ett landskap för företagare, oavsett om de brukar jorden eller försörjer sig på annat sätt som syns eller hörs. Lars Ivarssons son Magnus tvekar nu inför att ta över pappans verksamhet.
I fredags skrev GA om problemen för Klintebys Rydbergs Foodmark utanför Klintehamn. Grannar klagar över lukt och buller. Den papperskvarn företaget håller på att malas ner i sedan halvdussinet år tillbaka har kostat Gotland 20 arbetstillfällen. Hittills. Kommunalrådet Lars Thomsson (c) är inte omedveten om problemet. I tidningsarkivet hittade jag en insändare han skrev i valrörelsen år 2002. Rubrik: "Riv upp miljöbalken!" Insändaren tog sin utgångspunkt just i Foodmarks situation, och avslutades med orden:
"Det är hög tid att förändra miljöbalken, dagens utformning är direkt utvecklingsfientligt!"
I dag, fyra och ett halvt år senare, skulle Lars Thomsson i princip kunna skicka in samma insändare. Den är fortfarande lika aktuell. Foodmark sitter fortfarande kvar i samma rävsaxliknande papperskvarn och miljöbalken är fortfarande en knölpåk för utvecklingsfientliga.

I måndags bjöd Lars Thomsson in till akutmöte för en rad myndigheter med anledning av att ett annat företag i papperskvarnen, Fabriken Furillen, varslat sina 15 anställda. Det skrev GA om i går. Förhoppningsvis leder brandkårsutryckningen till att situationen förbättras för Furillen. Men naturligtvis skall inte företagen vara beroende av varsel och tidningsartiklar för att få sina ärenden snabbare behandlade.
I morgon har kommunledningen frukostmöte med inbjudna företrädare för näringslivet. Där skulle jag gärna vara en fluga på väggen.