Lappkasten har blivit till en regel

Politik2007-08-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den 28 maj hade hälso-och sjukvårdsnämnden ett sammanträde där man, som vanligt, diskuterade det beting på besparingar som ligger på nämnden. Sammanlagt har förslag på drygt 30 miljoner kronor lagts under den nya majoriteten. Just det här sammanträdet den 28 maj var det taxorna som diskuterades. Bland annat fanns förslag om att höja avgiften vid besök hos distriktsläkare med 33,3 procent, från 150 till 200 kronor. Inget populärt beslut, men nödvändigt och det beräknas ge cirka 2 miljoner kronor i inkomstförstärkning i det totala betinget på drygt 30 miljoner.
Mot beslutet reserverade sig dock Carina Lindberg (v) och Viveca Bornold (mp). Men inte Åke Svensson (s), samme Åke Svensson som sedan i kommunstyrelsen i onsdags röstade mot förslaget.
Visst kan man ändra sig i vissa frågor, men lappkasten från socialdemokraterna börjar nu mer bli regel än undantag. Givetvis är det främst partitaktik bakom detta. I facknämnden som sitter på detaljkunskaperna ser man frågan på ett sätt, men sen när den skall diskuteras högre i kommunnivån blir det också mer granskat och tillgängligt för varje intresserad medborgare och då väljer socialdemokraterna att gå emot. Trots att partiföreträdare alltså tidigare anslutit sig till förslaget i facknämnden.
Det är tydligen något vi får lära oss att leva med, men jag lovar att så länge jag sitter kvar på denna stol skall jag uppmärksamma läsarna om det försåtliga taktikspel som socialdemokraterna för.
Särskilt som Håkan Ericsson på Folkbladssidan dristar sig till följande skrivning i ett ledarstick i onsdags: "Den borgerliga majoriteten i Gotlands kommun orkar inte skära i utgifterna, när sjukvårdens ekonomi blöder. De går den enklaste vägen och höjer avgifterna för att gå till distriktsläkaren."
Den som läste den skrivningen fick inte bakgrunden presenterad. Här skärs sannerligen i utgifterna och distriktsläkaravgiften är alltså ungefär 2 miljoner av de drygt 30. Förvisso finns också enstaka andra taxehöjningar i besparingsförslagen, men huvuddelen ligger på indragningar i kostnaderna.
Inte heller får läsarna av Håkan Ericsson bakgrunden med att socialdemokraterna i facknämnden anslöt sig till förslaget. Sedan kan var och en dra sina egna slutsatser av att Åke Svensson (s) anslöt sig till åtgärden i facknämnden men sedan röstade emot den när den togs upp i den mer publika kommunstyrelsen. Och säkert kommer han att tala om vådan av att höja taxor när kommunfullmäktige behandlar frågan den 3 september. Men då utgår jag från att han blir påmind om sitt dubbelspel.