Lärdomar efter raseriutbrottet?

Politik2009-03-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
"Aidsproblemet kommer man inte tillrätta med genom att dela ut kondomer, det förvärrar bara problemet." Ratzinger har upprepat sin ståndpunkt flera gånger sedan han tillträdde som påve 2005.
Trots det väckte hans uttalande inför Afrikavisiten häromveckan ordentligt rabalder. Månader av uppdämd indignation erupterade i svavelosande raseriutbrott. Med ungdomssynderna i Hitler jugend, beslutet att häva exkommunikationen av en förintelseförnekande biskop, påvens inställning i abortfrågan och det aktuella uttalandet om preventivmedel på färgpaletten målades ett föga smickrande nidporträtt av den kontroversielle andlige ledaren.

Så här efter känslostormen bereds förhoppningsvis utrymme för eftertanke. Det finns ett behov av att diskutera de här frågorna under sansade och behärskade former. Påvens uppfattning är inte så hopplöst verklighetsfrämmande som vissa debattörer vill göra sken av. De färgstarka formuleringarna kanske inte tilltalar så många inom vetenskapssamfundet, men i sak är många forskare faktiskt beredda att ställa sig bakom påvens uttalande.

För det finns faktiskt inte ett enda land där Aidsepidemin stävjats enbart med hjälp av ökad kondomanvändning. Överallt där det preventiva arbetet varit någotsånär framgångsrikt (till exempel i Uganda) har förändrade sexualvanor varit den avgörande faktorn: stabila relationer, färre partners, senare sexdebut.

Ute på tunnare is är förstås påven när han påstår att hög kondomtillgänglighet förvärrar Aidsproblemet. Men helt verklighetsfrämmande är inte heller den åsikten. Edward C. Green, chef för The AIDS Prevention Research Project vid prestigefulla Harvard University i USA tillhör dem som tagit påven i försvar. Han pekar på ett tydligt statistiskt samband mellan utbredd kondomanvändning och högre nivåer av smittspridning och förklarar paradoxen med riskkompensation: Itutade att kondomen är en försäkring mot könssjukdomar tar människor helt enkelt större risker.

Hur det förhåller sig med detta är förstås en fråga för forskarna. I Sverige, där tillgången på kondomer är stor, men där användningsgraden är ganska låg, är vi relativt förskonade från Aids. Däremot härjar rena klamydiaepidemin i landet. 2008 smittades 42 000 personer, mest ungdomar, av sjukdomen, rapporterar Smittskyddsinstitutet. Det är tre gånger så många som under 1997.

Att fortsätta uppmuntra kondomanvändning är säkert en viktig åtgärd för att komma tillrätta med problemet. Men vågar man föreslå, vilket bland annat Socialstyrelsen gjort vid ett antal tillfällen, att sexuell återhållsamhet, trohet och framskjuten sexualdebut också är en del av lösningen?