Lärlingar blir unga med jobb

Politik2013-07-06 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Folkpartiet fortsätter att fokusera på skolan och hylla EU. Partiledaren Jan Björklund (FP) presenterade på partiets pressträff i Almedalen ett förslag som förhoppningsvis kan ge femtio tusen gymnasieelever lärlingsanställningar. Fler lärlingsplatser är ett utmärkt sätt att minska ungdomsarbetslösheten på.

Jämförbara länder i Europa som Tyskland och Nederländerna har en låg ungdomsarbetslöshet. I deras utbildningssystem har man ett kort avstånd mellan skola och arbetsplats. I Sverige är utbildningen huvudsakligen förlagd till skolsalarna. Vi har följaktligen också problem med att slussa in ungdomar på arbetsmarknaden.

I likhet med Moderaternas satsning på ungdomsjobb med YA-jobben har Folkpartiet lagt ett förslag som innebär sänkta kostnader för företag som tar sig an ungdomar. Lärlingsförslaget innebär att gymnasieelever ska kunna jobba på halvtid och tillbringa övrig tid i skolbänken, med fortsatt möjlighet att skaffa sig högskolekompetens.

Det är inte gratis för företag att anställa elever under utbildning. Mycket tid går åt till att instruera och demonstrera. Utan en rimlig kostnad för lärlingen blir det ointressant för företagen att slussa in ungdomar i verksamheten.

Förslaget är generöst. Staten ersätter 80 procent av lönekostnaden och dessutom ges extra stöd för utbildade handledare. Kostnaden för samhället beräknas till två-tre miljarder.

Allianspartierna har nu presenterat två kraftfulla förslag som båda syftar till att minska ungdomsarbetslösheten genom att underlätta övergången mellan skola och yrkesliv.

Vissa frågor ligger dock Folkpartiet varmare om hjärtat än de andra allians- och riksdagspartierna: den stora entusiasmen för EU och även EMU. På fredagens SvD Brännpunkt lyfte FP Europafrågorna inför valen till Europaparlamentet och riksdagen.

Engagemanget för den så kallade europatanken går inte att ta miste på. Partiet vill utveckla samarbetet och fördjupa det. Om det också innebär ett ökat federalt inslag och en självständig beskattningsrätt för unionen går man inte in på.

Trots att EMU och Bryssel knappast vinner några röster i Sverige, är det bra att åtminstone ett parti lyfter fram vikten av EU och inte duckar för allmänhetens och övriga partiers svala inställning till europasamarbetet, i kölvattnet av den ekonomiska krisen. I grunden är EU bra även om nuvarande färdriktning är olycksbådande.

Alliansen består av fyra partier som alla måste få utrymme för sina frågor. Det ska bli intressant att se hur väl partierna lyckas enas om kommande budget. Lyckas man väl blir det ett kvitto på att väljarna kan lägga sin röst på ett samspelt regeringsalternativ.

EU-frågorna kommer nog inte spela någon stor roll i riksdagsvalet men det kommer ungdomsarbetslösheten att göra. Allianspartierna har bra förslag, nu gäller det att genomföra dem och visa prov på gemensam handlingskraft inför valet.