Larmklockor i enkäten Är kommunen en attraktiv arbetsgivare?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det jag tycker är mycket alarmerande och helt oacceptabelt är att en av tio medarbetare känt sig utfrusna vid något tillfälle det senaste året och att sex procent upplevt trakasserier eller annan kränkande särbehandling.
Det här är frågor som omedelbart varje arbetsplats måste jobba vidare med.
Flygskatt
Förslaget om en extra flygskatt på i snitt 95 kronor per biljett skulle medföra en fördyring av flygresorna till och från Gotland med 25 miljoner kronor per år. Risken är stor att antalet passagerare minskar och därmed minskar antalet flygturer till och från Gotland.
Genomförs det här förslaget, som miljöpartiet drivit igenom i budgetförhandlingarna, är det ännu en svår stöt mot Gotlands utveckling från den socialdemokratiska regeringen.
Idrottscentrum
Jag hade möjligheten att besöka idrottscentrum i Karlskrona tillsammans med representanter från idrotten och kultur- och fritidsnämnden. En av insikterna vi fick var hur viktig den gemensamma planeringen varit. Kommunen har där antagit visionen att Karlskrona skall vara ledande inom idrott och hälsa i Östersjöområdet inom tio år.
Här på Gotland tog nu äntligen kommunfullmäktige i måndags inriktningsbeslut om idrottscentrum till P 18 och nu gäller att det gemensamma planeringsjobbet kommer igång mellan Vasallen, idrotten och Gotlands kommun. Som jag ser det är det viktigt att idrotten har en aktiv roll i detta arbete men lika viktigt att Gotlands kommun/kultur- och fritidsnämnden är delaktiga i den framtida planeringen.
Kommunen måste också ta ställning till hur och vad som skall satsas på idrotten och folkhälsan framöver.
Befolkningen minskar
Den gotländska befolkningen minskar med 155 personer. Det är mycket oroande men en inte helt överraskande utveckling eftersom så stor del som tio procent av våra arbetstillfällen försvunnit de senaste två åren genom bland annat nedläggningen av P 18 och Flextronics.
Därför är det viktigt att stimulera företagandet och se till att de nya statliga myndigheterna välkomnas till Gotland på ett positivt sätt. Vänstermajoritetens beslut om skattehöjning underlättar ju inte att få fler att flytta till Gotland.
Rikstrafiken lyssnar
Rikstrafiken har lyssnat till synpunkterna från trafikantrådet och nu gått ut med justeringar och förtydliganden i förfrågningsunderlaget inför upphandlingen. Detta gäller bland annat biljettpriset för oss gotlänningar, där man nu tydligt skriver att det inte får variera mellan hög- och lågsäsong. Däremot kan det variera beroende på vilken avgång i veckan man åker.
Betydligt bättre även om det inte fullt ut garanterar lika pris rakt över alla avgångar.
Det behövs information
Centerpartiets distriktsstyrelse har föreslagit Rikstrafiken att ordna ett offentligt möte på Gotland under början av 2006 för att informera och ge sin vision om Gotlandstrafiken samtidigt som allmänheten får möjlighet att ställa frågor och föra fram sina synpunkter på trafiken. Många har frågor och synpunkter på trafiken och det finns också en stor oro inför den nu pågående upphandlingen av trafiken fram till 2015
Jag hoppas Rikstrafiken tar till sig idén och genomför ett informationsmöte.
Jag vill till sist passa på tillfället och önska er alla en lugn och fröjdefull jul och nyårshelg!