Las eller obalans?

Blir det tyst på arbetsplatserna om Las tas bort? Foto: Claudio Bresciari/Scanpix

Blir det tyst på arbetsplatserna om Las tas bort? Foto: Claudio Bresciari/Scanpix

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Politik2010-08-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alice Teodorescu på Gotlands Allehanda tycker inte om att få kritik när hon vill ta bort Las (Lagen om anställningsskydd). Men så är hon förstås jurist och en jurist vet ju alltid mer än en enkel person som jag som bara har jobbat fackligt i 20 år. Jag böjer mig för Alice kunskaper.
Men Las kom ju till av någon anledning. Kan det ha varit att avtalet före Las inte fungerade så väl? Eller tillkom lagen bara för att retas med arbetsgivarna?
Las är heller inget definitivt. Tillsammans med arbetsgivarna kan facket komma överens om turordningsreglerna ska kringgås eller inte, för företagets bästa. För inte ens Alice kan väl mena att arbetsgivaren alltid vet bäst? Normalt brukar diskussioner mellan parterna föra fram till de bästa resultaten istället för en ensam mans beslut.
"Men vilken arbetsgivare driver sin verksamhet baserad på godtycke och osaklighet? Sannolikt inte så många", skriver Alice i lördagens Allehanda. Nej men det räcker med några få procent för att ett antal anställda ska känna oro och i värsta fall missgynnas. Och tro mig, det finns sådana arbetsgivare även om de tack och lov är få.
På Dagens Nyheters debattsida i lördags skriver tre experter att just svaga och osäkra chefer bäddar för mobbing på jobbet. Osäkra anställningsformer bäddar för stress där kritiska personer bedöms som en belastning.
LO:s arbetsmiljöexpert Sven Bergström menar i ett svar till TT, att tryggare anställningsvillkor och bättre ledaregenskaper motverkar detta.
Alice menar också att facket begär pengar för att frångå Las. Vid en förhandling om uppsägning handlar det inte om pengar, utan hur man bäst löser ett problem. Den enda gången det är pengar involverade är när någon har sagts upp på osakliga grunder (Ja det händer faktiskt). Då kan den felande arbetsgivaren få betala ett skadestånd till facket.
Lite håller ändå Alice med om att det kan vara rättvist att den som jobbat längre ska få stanna kvar och det är alltid något.
Man får de svar som man ropar efter. Arbetsgivarna frågar naturligtvis om Las på det sätt de vill, att Las ska tolkas negativt. LO har i andra undersökningar funnit att när man förklarar hur Las verkligen fungerar brukar motståndet mot det minska radikalt.
En klok arbetsgivare förstår att Las även kan vara bra för stabiliteten i företaget. Gör Alice Teodorescu det?